IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жозеп Борел очаква споразумение за руските санкции още днес

Трябва да се вземат предвид обстоятелствата при всички, каза ръководителят на европейската дипломация.

11:09 | 30.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел очаква страните от Европейския съюз в понеделник следобед да постигнат споразумение по шестия пакет от санкции срещу Русия, включващ мерки за ограничаване на вноса на руски петрол, оставяйки време на противопоставящите се страни да се адаптират, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

В събота и неделя се състояха преговори на равнище постоянни представители на 27-те страни членки в ЕС, които се очаква да бъдат възобновени тази сутрин, преди началото на двудневната среща на върха на държавните и правителствените ръководители в понеделник и вторник.

Жозеп Борел не спомена възможност за провал, предвид че страните членки на ЕС все още не са се споразумели за ембаргото върху руския петрол, предложено преди близо месец от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Унгария се противопоставя на такова ембарго.

"Накрая ще имаме споразумение", посочи Борел пред радио Franceinfo.

"Трябва да се вземат предвид обстоятелствата при всички", допълни ръководителят на европейската дипломация. Според него трябва да се даде повече време за адаптация на Унгария, както и на Чехия и Словакия - трите страни без излаз на море, които са силно зависими от руския петрол.

"Мисля, че следобед ще може да се предложи споразумение на държавните и правителствените ръководители", подчерта Борел.

Френският делегиран министър по европейските въпроси Клеман Бон, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви пред телевизия France 2, че храни добри надежди за съвсем скорошен успех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Абе кой вече изобщо ти обръща внимание: злoбен и глyпав старец? Върви при Лавров, та пак да се гаври с тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още