IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Тръмп политизира 4-и юли

Президентът ще превърне празника във фестивал на нарцисизма

08:44 | 04.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Подготовката за парада тече. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Подготовката за парада тече. Снимка: Ройтерс

Този четвъртък Съединените американски щати празнуват основаването на своята нация през 1776 година. Но този път радостта не е безоблачна, а високопоставени военни се оплакват от политизирането на Деня на независимостта от страна на президента Доналд Тръмп.

Дежурният унищожител на табута отхвърля традицията, че политиката трябва да отсъства на този ден - в края на краищата той вече е в режим на кампания за президентските избори през есента на 2020 г. Така че Тръмп ще проведе една от своите речи „Keep-America-Great", а за специалната VIP зона има дори билети.

Бойни танкове също ще преминат на парад през Вашингтон. С толкова голямо значение и фотогенност Министерството на отбраната може лесно да премахне директивата, забраняваща на мъжете и жените в униформа да участват в политическа дейност. 

Фактът, че американски президент ще вземе участие в основното събитие за Четвърти юли във Вашингтон, е много необичаен. Президентите през последните години, като Барак Обама или Джордж Буш, участваха в церемонии за натурализация на нови американски граждани. Бил Клинтън инспектира на 4 юли 2000 г. някои кораби на флота в Ню Йорк. Дори при честването на 200-годишнината на страната през 1976 г., президентът Джералд Форд се наслади на вечерния празник само от Белия дом, след като изнесе реч в Independence Hall във Филаделфия.

Според в. Washington Post единственият президент, който е участвал директно в официалното честване на Деня на независимостта във Вашингтон, е Хари С. Труман. На 4 юли 1951 г., на 175-ата годишнина от подписването на американската Декларация за независимост, демократът е изнесъл реч на Washington Monument за напредъка на американските войски в Корейската война.

Но времената се менят. Или, както пише в. Chicago Tribune, „добре дошли на фестивала на нарцисизма на Доналд Трумп. Истински фарс на едно шоу!“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още