IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple държи 10% от паричните средства на корпоративна Америка

Технологичният сектор е отрасълът с най-интензивен паричен поток, сочат данни на Moody's

09:01 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p lang="en-US" style="margin-bottom: 0cm;">
	Apple е най-богатата компания в САЩ със своите $147 милиарда в брой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Apple е най-богатата компания в САЩ със своите $147 милиарда в брой. Снимка: Ройтерс

147-те милиарда долара в брой на Apple съставят 10% от всички пари, които притежават корпоративните организации в Америка, като надвишават 9,5-те процента в края на 2012 г., сочат данни на Moody's Investors Service, цитирани от CNBC.

Корпорациите в Америка държат общо 1,48 трилиона щатски долара в брой, считано към 30 юни 2013 - с 2% повече от рекордните в края на 2012 г. 1,45 трилиона. Проучването обхваща 1 067 организации с нестопанска цел, основани в САЩ и класирани от Moody's.

Технологичният сектор е отрасълът с най-интензивен паричен поток, като четирите компании с най-голям паричен капитал – Apple, Microsoft, Google и Cisco – разполагат общо с 329 милиарда долара.

Въпреки това паричното състояние на Apple е почти двойно по-голямо от това на Microsoft, например, която притежава 77 милиарда.

Apple активно връща пари на притежателите на акции през последните 18 месеца. През април компанията обеща да похарчи 60 милиарда долара за изкупуване на собствени акции до края на 2015 г. До края на юни бяха изкупени акции на стойност 16 милиарда.

Въпреки това инвеститори, в това число и милиардерът активист Карл Айкан, смятат, че компанията трябва да направи повече. Във вторник Айкан разкри, че е бил на вечеря с изпълнителния директор на Apple Тим Кук и го е подтикнал да ускори програмата по изкупуване на акциите.

През август Айкан каза, че ако Apple предприеме по-масирано изкупуване на акции, капиталът на дружеството би възлязъл на $700 за акция. Във вторник акциите на Apple се продаваха за $487,96 за акция.

Парите не са само в технологиите

След технологичния сектор, здравеопазването и фармацевтичната индустрия са секторите с най-голям паричен поток, според Moody's. Pfizer например държи $50 милиарда в брой.

Автомобилопроизводителите също са сред най-богатите на пари в брой – авоарите на Ford Motor и General Motors се равняват съответно на $27,7 и $26 милиарда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още