Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Данните за заетостта в САЩ почти потопиха пазарите

Dow и Nasdaq се повишиха с едва 0,1%, а S&P 500 отчете слаба печалба от 0,16%

Данните за заетостта в САЩ почти потопиха пазарите

Снимка: Pixabay

Със слаби резулатати приключи днешната сесия на американските пазари. Резултатите бяха повлияни от данните за работните места в щатските компании, както от последните новини около преговорите между Америка и Китай, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с едва 0,1% или 28,01 пункта до 27 677,79 пункта. Широкият измерител S&P 500 се покачи с 0,16% до 3 117,43 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира по-малко от 0,1% повишение, за да затвори на 8 570,70 пункта. Основните стойности се колебаеха през целия ден, докато се мъчеха да намерят посока, като най-добре се представиха комуникационните компании.

Nike оказа своя принос за Dow, след като акциите на компанията се покачиха с 2,2%. Книжата на Apple също се повишиха с над 1%. Комуникационните услуги и технологии нараснаха с 0,4% всяка, за да повишат S&P 500 незначително.

Данни на Министерството на търговията, публикувани в четвъртък, съобщават че търговският дефицит на САЩ се е свил до 47,2 млрд. долара през октомври. Отчетеното ниво на показателя е по-малко от очакванията на анализаторите за дефицит от 48,5 млрд. долара. Министерството на труда, от своя страна, съобщи, че броят на молбите за обезщетения в случай на безработица в САЩ е спаднал до 203 000 през миналата седмица. Докладът потушава страховете, произтичащи от разочароващото число на новите работни места в частния сектор, оповестено вчера,

Повишенията в четвъртък донякъде са продължение на тенденцията от сряда, когато по време на борсовата сесия Dow се повиши с близо 150 пункта, след като Bloomberg News съобщи, позовавайки се на анонимни източници, че САЩ и Китай се приближават до постигането на споразумение относно размера на митата, които ще бъдат отменени с подписването на търговската сделка между тях. От своя страна, президентът на САЩ Доналд Тръмп в сряда изрази увереността си, че търговските преговори с Пекин вървят "много добре". Медийното съобщение, заедно с коментарите на Тръмп, повишиха настроенията около търговията и помогна на основните борсови индекси да прекъснат тридневния период на понижения.

Китай и САЩ разполагат с 10 дни, за да постигнат търговска сделка, преди да влязат в сила допълнителни американски мита за китайски стоки. Тези ставки ще бъдат наложени върху китайски внос на стойност от 156 милиарда долара.

Говорителят на китайското министерство на търговията Гао Фън заяви в четвъртък, че двете страни остават в тясна комуникация по отношение на търговията. Гао обаче не предостави никакви подробности как протичат преговорите. Той добави, че Китай "вярва, че ако и двете страни постигнат споразумение от първа фаза, съответните мита трябва да бъдат намалени.“

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент  също играеше между печалбата и загубата, като в крана сметка се повиши с 44 цента до 63,45 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI остана на 58,43 долара за барел.

Смесените настроения около търговските преговори повлияха и на цената на златото, която дотигна 1 478,14 за унция, което е с 0,27% повече и е най-високата стойност на суровината от  7 ноември. 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Berkshire Hathaway влиза в глобалната вихрушка на продажба на корпоративен дълг