Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Данъчната реформа в САЩ може да донесе "сериозни" негативи за глобалната търговия

Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания са изразили опасения пред американските власти за проекта на данъчна реформа

Данъчната реформа в САЩ може да донесе "сериозни" негативи за глобалната търговия

Снимка: Архив Ройтерс

Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания са изразили опасения пред американските власти за проекта на данъчна реформа, който предстои да бъде финализиран от Конгреса.

В писмо, подписано от финансовите министри на петте най-големи икономики в Европейския съюз, до което е имал достъп Euractiv.com, страните предупреждават, че „включването на определени по-малко конвенционални международни данъчни разпоредби може да противоречи на договорите за двойно данъчно облагане на САЩ и носи риск да предизвиква сериозни изкривявания в международната търговия“.

Именно затова европейските страни са поискали „мъдър и добре балансиран компромис“, който да съответства на работата на международно ниво по отношение на данъчните въпроси.

Писмото е адресирано до американския финансов министър Стивън Манучин и до високопоставени депутати от финансовите комисии в Камарата на представителите и Сената.

Още по темата

Европейските компании са разтревожени най-вече за предложения „акциз“ от 20% върху плащанията, направени към чуждестранни свързани компании, освен ако те не са свързани с американската икономика. Този вид данък е включен във версията на Камарата на представителите.

Според министрите това рискува „сериозно да възпрепятства“ търговските и инвестиционни потоци между двата партньора.

Предвид факта, че то ще засегне чуждестранните стоки и услуги, министрите предупредиха, че „то би могло да дискриминира по начин, който ще противоречи на международните правила, въплътени в СТО“.

Те добавят, че то ще се противопоставя на „споразуменията по данъчното облагане“, тъй като ще засегне неамериканските компании, базирани в чужбина.

Петте страни изразяват опасения и по включването на две мерки във версията на Сената: „данък за борба със свиването на данъчната основа и злоупотребите“ (Base Erosion Anti-Abuse Tax) и преференциален данъчен режим за печалбата върху вноса.

В първия случай европейските страни смятат, че данъкът може „потенциално да бъде изключително вреден за международните банкови и застрахователни бизнеси“, тъй като международните сделки между дъщерните дружества на една група ще бъдат облагани с данък от 10%.

Европейските страни се опасяват още от факта, че това по-скоро ще навреди на неамериканските групи, а не на американските конгломерати.

Що се отнася до понижения данък от 12,5% върху приходите от стоки или услуги, предоставяни в чужбина, страните смятат, че това може да се окаже „незаконна субсидия за износа“ съгласно правилата на СТО.

Петте страни припомнят, че данъчната политика е „един от основните стълбове на суверенитета на една държава“, приветствайки усилията на САЩ да се борят с укриването на данъци.

На фона на последните многостранни усилия в борбата с укриването на данъци и прехвърлянето на печалби европейските партньори призовават САЩ да продължат по същия път, за да се гарантира „последователност“.

Това е поредният спад в отношенията между ЕС и САЩ след избирането на Доналд Тръмп за президент.

Позициите на двете страни се противопоставят по редица теми, включително търговията, борбата с климатичните проблеми и признаването на Йерусалим за столица на Израел.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
0
 
7
Иван Митев до: shinawatra
преди 2 години
Книгата е да представи резултатите от изследването за полезно държавно управление при стопанство с незлатни пари.
Ако желаете и Вие направете такова изследване и тогава ще получите резултатите с които не сте съгласен.
Факт е, моето изследване е първо в света по тази тема и затова първи предлагам резултатите, които навярно Ви изненадват.

Ясно е, че изказвате мнение по представеното от мен без дори да сте чели написаното от мен.
Ако нещо не Вие е ясно, моля питайте, а не се самозаблуждавайте с лансиране на някакви Ваши хипотези по отношение разкритата грешка.

Това, което Вие казвате, че е едно и също реално е представянето на истината, че сега е с неправилно държавно прилагане на парите. Тази държавна грешка е водещият причинител за актуалните щети.
Нима сега някой друг представя тази истина?
Ако Вие не сте съгласни с тази истина, с какво сте съгласни?

За Грийнспан ситуацията е изяснена. Грийнспан не зачита създаващото щети държавно прилагане на долара.
САЩ колкото по-добре са изпълнява съветите на Грийнспан, толкова са с по-голяма заплаха за катастрофална криза със съпътстващи щети.
1
 
5
 
6
преди 2 години
Няма профилна снимка
Митев, стига си въртял едно и също като латерна, книгата ти е доста тъпичка, не знам колко хора са си я купили но ми е ясно че това е твоят "гениален" маркетингов подход. САЩ нищо не са загубили от "развърването" на долара и отмяната на златния стандарт! За какви трилиони ми говориш? Ако за теб грешката при "прилагането" на парите е отвързването на парите от златния стандарт -- о да, определено не е никаква грешка, защото се вижда какъв растеж и прогрес осигурява последните 40 години!! Да не говорим, че по тоя начин тотално издухват СССР за 0 време, малко акъл ама навреме дето се вика. Както Грийнспан каза съвсем официално -- никой не е луд да иска погасяването на тия трилиони, които уж са им дълг, ако искаш търси да прочетеш интервюто с него преди години. Колкото до тъпия ти златен стандарт, вече имаш Биткойна и всички останали алткойни, ако искаш ползвай си тях, ето дават ти решение хората.
6
 
2
 
5
Иван Митев до: majnata
преди 2 години
Аз знам,че сега е неправилно прилагане на еврото.
Възможно е неговото правилно прилагане.
Да, всеки който е чел мои публикации знае за възможността за правилно прилагане на парите.

Проблемът при неправилното прилагане на парите е, че са налични щети и тези щети нарастват.
Пример: Щетите от ситуацията при корпоративна търговска банка.

Сега в света прототипът на паричната система с неправилното прилагане на парите е на 301 години. Защо трябва тази неправилност да продължава и щетите да нарастват?

Все още има жертви на държавната грешка, които си мислят как са по-умни от другите жертви и ще се спасят. Нима това е възможно?

Защо тези, които не са съгласни с истината за наличната държавна грешка не кажат с какво са съгласни?
7
 
2
 
4
Иван Митев до: red6
преди 2 години
Сега САЩ и Канада, също всяка друга държава е с неправилно прилагане на парите.
В книгата "Световната грешка" съм представил:

Пример: На 15 август 1971 година (г.) президентът на Съединените американски щати Ричард Никсън обяви смяна на златния долар с незлатен долар.
Решението се изпълнява без официална защита срещу главната слабост на долара. Нанесени са огромни загуби. Съдбоносни за държавата са ограничените приходи и завишените разходи за лихви.
Пропуснатата полза за правителството на Съединените американски щати е за над 23 трилиона долара.
1
 
6
 
3
red6 до: Иван Митев
преди 2 години
Няма профилна снимка
Митев, по-интересно е тук дали Американците прилагат правилно долара? Имам предвид САЩ. Понеже знаем, че Канада не прилага правилно канадския долар. Даже може да разясниш коя страна прилага по-правилно долара - Канада или САЩ ?

Още от САЩ
Тръмп се закани, че няма да има мирна смяна на властта