IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчната реформа в САЩ може да донесе "сериозни" негативи за глобалната търговия

Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания са изразили опасения пред американските власти за проекта на данъчна реформа

12:23 | 12.12.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания са изразили опасения пред американските власти за проекта на данъчна реформа, който предстои да бъде финализиран от Конгреса.

В писмо, подписано от финансовите министри на петте най-големи икономики в Европейския съюз, до което е имал достъп Euractiv.com, страните предупреждават, че „включването на определени по-малко конвенционални международни данъчни разпоредби може да противоречи на договорите за двойно данъчно облагане на САЩ и носи риск да предизвиква сериозни изкривявания в международната търговия“.

Именно затова европейските страни са поискали „мъдър и добре балансиран компромис“, който да съответства на работата на международно ниво по отношение на данъчните въпроси.

Писмото е адресирано до американския финансов министър Стивън Манучин и до високопоставени депутати от финансовите комисии в Камарата на представителите и Сената.

Европейските компании са разтревожени най-вече за предложения „акциз“ от 20% върху плащанията, направени към чуждестранни свързани компании, освен ако те не са свързани с американската икономика. Този вид данък е включен във версията на Камарата на представителите.

Според министрите това рискува „сериозно да възпрепятства“ търговските и инвестиционни потоци между двата партньора.

Предвид факта, че то ще засегне чуждестранните стоки и услуги, министрите предупредиха, че „то би могло да дискриминира по начин, който ще противоречи на международните правила, въплътени в СТО“.

Те добавят, че то ще се противопоставя на „споразуменията по данъчното облагане“, тъй като ще засегне неамериканските компании, базирани в чужбина.

Петте страни изразяват опасения и по включването на две мерки във версията на Сената: „данък за борба със свиването на данъчната основа и злоупотребите“ (Base Erosion Anti-Abuse Tax) и преференциален данъчен режим за печалбата върху вноса.

В първия случай европейските страни смятат, че данъкът може „потенциално да бъде изключително вреден за международните банкови и застрахователни бизнеси“, тъй като международните сделки между дъщерните дружества на една група ще бъдат облагани с данък от 10%.

Европейските страни се опасяват още от факта, че това по-скоро ще навреди на неамериканските групи, а не на американските конгломерати.

Що се отнася до понижения данък от 12,5% върху приходите от стоки или услуги, предоставяни в чужбина, страните смятат, че това може да се окаже „незаконна субсидия за износа“ съгласно правилата на СТО.

Петте страни припомнят, че данъчната политика е „един от основните стълбове на суверенитета на една държава“, приветствайки усилията на САЩ да се борят с укриването на данъци.

На фона на последните многостранни усилия в борбата с укриването на данъци и прехвърлянето на печалби европейските партньори призовават САЩ да продължат по същия път, за да се гарантира „последователност“.

Това е поредният спад в отношенията между ЕС и САЩ след избирането на Доналд Тръмп за президент.

Позициите на двете страни се противопоставят по редица теми, включително търговията, борбата с климатичните проблеми и признаването на Йерусалим за столица на Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Книгата е да представи резултатите от изследването за полезно държавно управление при стопанство с незлатни пари.Ако желаете и Вие направете такова изследване и тогава ще получите резултатите с които не сте съгласен.Факт е, моето изследване е първо в света по тази тема и затова първи предлагам резултатите, които навярно Ви изненадват.Ясно е, че изказвате мнение по представеното от мен без дори да сте чели написаното от мен.Ако нещо не Вие е ясно, моля питайте, а не се самозаблуждавайте с лансиране на някакви Ваши хипотези по отношение разкритата грешка.Това, което Вие казвате, че е едно и също реално е представянето на истината, че сега е с неправилно държавно прилагане на парите. Тази държавна грешка е водещият причинител за актуалните щети.Нима сега някой друг представя тази истина?Ако Вие не сте съгласни с тази истина, с какво сте съгласни? За Грийнспан ситуацията е изяснена. Грийнспан не зачита създаващото щети държавно прилагане на долара.САЩ колкото по-добре са изпълнява съветите на Грийнспан, толкова са с по-голяма заплаха за катастрофална криза със съпътстващи щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
shinawatra
преди 6 години
Митев, стига си въртял едно и също като латерна, книгата ти е доста тъпичка, не знам колко хора са си я купили но ми е ясно че това е твоят "гениален" маркетингов подход. САЩ нищо не са загубили от "развърването" на долара и отмяната на златния стандарт! За какви трилиони ми говориш? Ако за теб грешката при "прилагането" на парите е отвързването на парите от златния стандарт -- о да, определено не е никаква грешка, защото се вижда какъв растеж и прогрес осигурява последните 40 години!! Да не говорим, че по тоя начин тотално издухват СССР за 0 време, малко акъл ама навреме дето се вика. Както Грийнспан каза съвсем официално -- никой не е луд да иска погасяването на тия трилиони, които уж са им дълг, ако искаш търси да прочетеш интервюто с него преди години. Колкото до тъпия ти златен стандарт, вече имаш Биткойна и всички останали алткойни, ако искаш ползвай си тях, ето дават ти решение хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 6 години
Аз знам,че сега е неправилно прилагане на еврото.Възможно е неговото правилно прилагане.Да, всеки който е чел мои публикации знае за възможността за правилно прилагане на парите.Проблемът при неправилното прилагане на парите е, че са налични щети и тези щети нарастват.Пример: Щетите от ситуацията при корпоративна търговска банка.Сега в света прототипът на паричната система с неправилното прилагане на парите е на 301 години. Защо трябва тази неправилност да продължава и щетите да нарастват?Все още има жертви на държавната грешка, които си мислят как са по-умни от другите жертви и ще се спасят. Нима това е възможно?Защо тези, които не са съгласни с истината за наличната държавна грешка не кажат с какво са съгласни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
Иван Митев
преди 6 години
Сега САЩ и Канада, също всяка друга държава е с неправилно прилагане на парите.В книгата "Световната грешка" съм представил:Пример: На 15 август 1971 година (г.) президентът на Съединените американски щати Ричард Никсън обяви смяна на златния долар с незлатен долар.Решението се изпълнява без официална защита срещу главната слабост на долара. Нанесени са огромни загуби. Съдбоносни за държавата са ограничените приходи и завишените разходи за лихви.Пропуснатата полза за правителството на Съединените американски щати е за над 23 трилиона долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Митев, по-интересно е тук дали Американците прилагат правилно долара? Имам предвид САЩ. Понеже знаем, че Канада не прилага правилно канадския долар. Даже може да разясниш коя страна прилага по-правилно долара - Канада или САЩ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Въпрос към Иван Митев :Има ли на света някой други, освен Иван Митев , който да знае правилно да прилага еврото ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 10
Иван Митев
преди 6 години
Все още Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания не разбират, че водещият фактор за сегашните техни трудности е неправилното прилагане на еврото.При запазване на тази грешка, при всякаква данъчна система в САЩ, европейските държави са с неизбежна катастрофална криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още