Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Директорът на Saxo Bank: 9 пункта делят S&P 500 от корекция от 30%

Според Стийн Якобсен скоро индексът ще пострада от понижението на корпоративните печалби и от значителното забавяне на глобалната икономика

Само 9 пункта делят американският широк индекс S&P 500 от 30-процентен срив, споделя пред CNBC икономистът и трейдър с дългогодишен опит Стийн Якобсен.

Борсовият измерител, който следи представянето на 500-те най-големи американски компании, се изкачи до нов връх в сряда, като затвори при 1 890,90 пункта. От началото на годината бенчмаркът се е покачил с 2,3%. От средата на 2011 г., когато стойността на индекса бе 1 011,52 пункта, той расте уверено.

Якобсен, който е главен икономист и главен инвестиционен директор на Saxo Bank, предупреди, че индексът е само на няколко пункта от психологичната граница от 1 900 пункта. Според него, когато бъде достигната, индексът ще претърпи корекция с 30%. По този начин индексът ще се смъкне до 1 330 пункта.

В периода май-ноември 2008 г. – в навечерието на финансовата криза - S&P 500 се срина с близо 50%. През ноември дори отчете дневен минимум от 741,02 пункта. Въпреки това обаче оттогава до днес индексът се радва на стабилен бичи тренд.

„Акциите са единственият клас активи, който не пострада от тази криза. Видяхме как се сринаха суровините и финансовите инструменти с фиксиран доход. Ето защо, за да се прояви напълно влиянието на текущата криза, трябва да се случи подобно нещо с акциите. Това ще стане при липсата на печалби и растеж в сектора“, смята Якобсен.

Още по темата

Според него обикновено фондовите пазари търпят корекция от 10% веднъж годишно, а корекция от 25% до 30% - веднъж на всеки пет години.

Якобсен добави, че в момента търговията на фондовия пазар се поддържа от обратни покупки на акции и от инвеститори, коитo търсят акции и корпоративни облигации.

Директорът на Saxo Bank прогнозира, че скоро S&P 500 ще пострада от понижението на реалните корпоративни печалби, както и от „много значително“ забавяне на глобалната икономика.

„Мисля, че съществува риск Германия да изпадне в рецесия до края на годината", казва той.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

7
 
2
 
1
преди 6 години
Не са ли малко смешни тези прогностици...

Още от САЩ
Dow прибави близо 370 пункта в края на работната седмица