IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп иска да купи Гренландия?

Изглежда американският президент има сериозен интерес към подобна сделка, която обаче не се нрави особено нито на Дания, нито на самата Гренландия

22:00 | 16.08.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед от градчето Упернавик в Западна Гренландия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изглед от градчето Упернавик в Западна Гренландия. Снимка: Ройтерс

Може и да звучи като шега, но изглежда не е. Американският президент Доналд Тръмп има интерес към закупуването не на какво да е, а на островната държава Гренландия, известна още и като най-големият остров на света.

Макар все още да не са сигурни дали предложението е сериозно, властите в Дания не продават.

Интересът на американския президент към подобна сделка, който е потвърден от хора, запознати с въпроса пред Bloomberg, остави в изумление датчани и накара бившият датски премиер да си зададе въпроса дали не става въпрос за шега.

Според източниците на Bloomberg американският президент е изразил интерес към покупката и дори се е обърнал към съветниците си в Белия дом с молба да разгледат предложението. Макар 2,2-та милиона квадратни километра, на които се простира островът, да са предимно ледена пустош, Гренладия е дом и на американската военновъздушна база Тюл – най-северно разположения обект на САЩ.

Предложението на Тръмп „трябва да е първоаприлска шега“ с няколко месеца закъснение, написа в туит бившият датски премиер Ларс Локе. В САЩ новината предизвика смесени настроения, като според републиканския представител в Камарата Майк Галахар САЩ имат стратегически интереси на острова и въпросът би трябвало да се разглежда.

Независимо от позициите на САЩ и Дания, Гренландия вече изрази собствена воля и заяви, че „не се продава“. В туит от външното министерство на страната посочиха, че тя е „отворена за бизнес, не за продажба“, съобщава CNBC.

Новината за необичайното предложение на Доналд Тръмп бе съобщена седмици преди първото посещение на държавния глава в Дания на 2-3 септември.

Гренландия има статут на автономна държава, но е предоставила отбраната и външната си политика под опеката на Дания. След референдум от 2009 г. страната има право самостоятелно да разполага и с природните си богатства като нефт и природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
Съвременните автори са много избирателни за стила, в който пишат. За Тръмп винаги има емоционално съждение. Както в случая: "Може и да звучи като шега, но изглежда не е." Каква ирония, какво прозрение, каква изнтънченост на мисълта! Хайде сега ме подсетете за такъв стил към "мъдрите" думи и дела на Ангела Меркел. Например към думите й през септември 2015 г. към "бежанците": "ЕЛАТЕ ВСИЧКИ! ЩЕ СЕ СПРАВИМ!". После започна да разпределя на порции "бежанците" (карашък) и който не ги приема (като Орбан), не е демократичен. Защо по такива въпроси авторите не са толкова проницателни?Едва ли ЕВЕНТУАЛНАТА продажба на Гренландия е по-важна от нашите дела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
Само дето датчаните не са индианци и няма да стане с мъниста и огнена вода. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 4 години
тоест искаш да кажеш че и тогава като с чичо дони-китеника, руснаците плащат зада се прецакат сами :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 4 години
Случаят Аляска е много интересен. Америка не е имала чак толкова голямо да я купи. Почти цялата американска преса по това време е била против-наричали са я куфара или сандък с лед. Руския посланик успява да обърне тренда, като подкупва собствениците на медии. Русия е толкова настоятелна да я продаде, защото Аляска има огромни разходи и много малко приходи. Другата причина е че американски златотърсачи са започнали да се заселват в територията. Няколко години преди това американски заселници в Мексико обявяват и отстояват Тексаската република, която в последствие се присъединява към САЩ. Руснаците са били наясно,че вероятно същото ще се случи и с Аляска. Третата причина е че по това време русия заграбва огромни китайски територии. Понеже е уязвима след кримската война тя е имала нужда от съюзник като САЩ, който да и помогне да задържи тези много по-ценни за нея земи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
red6
преди 4 години
Това да не е Аляска, че да я купи за 70 000 самовара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още