Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow изтри 260 пункта след нов спад при технологиите

Книжата на водещите технологични имена - Apple, Amazon, Facebook и Alphabet изтриха по над 1% от стойността си

Dow изтри 260 пункта след нов спад при технологиите

Снимка: Getty

Водещите американски индекси изтриха по-ранните си ръстове и завършиха борсовата сесия във вторник близо до дневното си дъно на фона на понижения при Big Tech и по-слаби от очакваното данни за новозапочнатите строежи в САЩ, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи сесията със спад от над 260 пункта (0,8%) до 34 060,66 пункта. От своя страна широкият измерител S&P 500 спадна с 0,9% до 4127,83 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite пък се раздели с 0,6% до 13 303,64 пункта, след като по-рано напредна с до 0,8%. Книжата на водещите технологични имена -  Apple, Amazon, Facebook и Alphabet изтриха по над 1% от стойността си.

Броят на новозапочнатите строежи на жилища в САЩ се срина с 9,5% до сезонно коригиран годишен темп от 1,569 млн. жилища миналия месец, показаха данни във вторник на министерството на търговията. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, прогнозираха започнатите строежи да намалят до 1,7 млн. през април. Най-вероятната причина за понижението е по-скъпата цена на дървесината и трудното намиране на работна ръка.

Инвеститорите също така анализираха и по-добрите от очакваното отчети на големите търговци на дребно, представени през деня. Акциите на Walmart поскъпнаха с 2,2%, след като бяха регистрирани силни продажби на хранителни стоки и ръст на електронната търговия за тримесечието. Macy’s пък отчете изненадваща печалба и увеличи прогнозата си за цялата година, но акциите поевтиняха с до 0,4%.

Home Depot пък отчете ръст на нетните продажби от 32,7%, което също е над очакванията. Акциите на компанията  обаче поевтиняха с над 1%.

Книжата, свързани с растежа, останаха под напрежение през последните сесии, тъй като инвеститорите се притесняват, че ускорението на инфлацията може да се окаже над очакванията на Федералния резерв. Инфлация за по-продължителен период над целта от 2% на Фед може да доведе до затягане на паричната политика и да засегне акциите, които се представят по-добре от пазара, когато лихвите са по-ниски.

Сезонът на отчетите е към края си, като над 90% от компаниите в S&P 500 са представили данни. Досега 86% от тях отчитат положителни изненади при печалбата за акция, което ще е най-високият процент от 2008 г., когато от FactSet започват измерването по този показател.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации остава относително без промяна на равнище от съответно 1,64% и 2,364%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница конкурентни валути, изтри 0,4% до 89,8 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава осезаемо на фона на признаци за напредък в преговорите за иранското ядрено споразумение. По-рано през деня руският посланик във Виена заяви, че е постигнат значителен напредък в усилията за договаряне на сделка между Техеран и Вашингтон, съобщи BBC Persian.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 1% до 68,74 долара за барел. Тези върху американския сорт WTI пък изтриват 1,2% от стойността си до 65,49 долара за барел.

Златото на свой ред поскъпва с 0,1% до 1869,6 долара за тройунция.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Пентагонът предостави военна помощ на Украйна за 150 млн. долара