Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow Jones губи почти 500 пункта в началото на сесията*

Банковите акции са сред най-губещите заради изравняването на кривата на доходността

Dow Jones губи почти 500 пункта в началото на сесията*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските акции поевтиняват в началото на последната за седмицата сесия, като индексът на „сините чипове“ Dow Jones пада с почти 500 пункта, след като Федералният резерв на САЩ обяви, че може да започне да увеличава лихвите по-рано от очакваното.

Dow Jones се понижава с 1,4% до 33 349 пункта, по-широкият S&P 500 изтрива малко над 1% до 4 177 пункта, а Nasdaq губи 0,82% до 14 045 пункта.

Спадът на пазара започна, след като Федералният резерв в сряда следобед добави две повишения на лихвите към прогнозата си за 2023 г. и увеличи прогнозата си за инфлацията за годината. Това е по-бързо в сравнение с перспективите, публикувани в сряда от по-широката Федерална комисия за отворения пазар, която сигнализира за две повишения на лихвите през 2023 г.

Това доведе до разпродажби на борсите. Енергийният и индустриалният сектор от S&P 500 губят по близо 4% тази седмица, а финансите и суровините – по над 5%, пише CNBC.

Тези групи бяха пазарни лидери тази година на фона на отварянето на икономиката след блокадите заради пандемията.

Спадът на акциите дойде, тъй като действията на Фед предизвикаха драстично изравняване на така наречената крива на доходността на държавните облигации. Това означава, че доходността от съкровищните бонове с по-кратък матуритет се повишава, а доходността от дълговите книжа с по-дълъг срок се понижава.

Отстъплението в дългосрочните облигации отразява по-малкия оптимизъм за икономическия растеж, докато скокът на краткосрочната доходност показва очакванията на Фед за повишаване на лихвените проценти.

Това явление вреди на банковите акции, тъй като печалбите им намаляват, когато разликата между краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти се стесни. Акциите на Goldman Sachs поевтиняха с повече от 1% в петък, а на JPMorgan и Morgan Stanley - с по 2%.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в сряда, че в институцията е обсъждано постепенното забавяне на покупките на активи от някакъв период нататък.

Повечето цени на суровините се възстановиха малко в петък след резкия спад тази седмица, тъй като Китай се опитва да охлади покачващите се цени и щатският долар се засилва. Фючърсите върху мед, злато и платина се възстановиха слабо в петък, но все още отбелязват седмични загуби.

Акциите на производителите на чипове имаха добра седмица и изглежда ще продължат с ръстовете. Книжата на Nvidia се покачват с около 1%.

Акциите на Adobe се повишават с 3% след публикуването на прогнозите за приходите и печалбите.

*Актуално към 18.15 ч. българско време

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Липсата на яснота около новия правителствен бюджет помрачи търговията на Wall Street