IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтрива над 170 пункта след нова серия изявления на Тръмп*

Американският президент заяви, че страната му не е готова да сключи скоро търговско споразумение с Китай

18:31 | 09.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси започват сесията с рязък спад на фона на възобновените притеснения от търговска война в края на луда седмица на Wall Street, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 173,15 пункта и достига ниво от 26 205,04 пункта. Широкият измерител S&P 500 отбелязва спад от 0,83% до равнище от 2912,84 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отписва 1,15% от стойността си и достига ниво от 7946,54 пункта.

Bloomberg съобщи, като се позова на запознати източници, че САЩ отлагат даването на разрешение на американски компании да използват продукти на Huawei.

Американският президент Доналд Тръмп заяви пред репортери в петък, че САЩ няма да правят бизнес с Huawei. Той допълни, че страната му не е готова да сключи търговско споразумение с Китай.

Книжата на производителите на чипове поевтиняха след новината. Цената на акциите на Micron Technology и Skyworks Solutions се понижава с над 2%, докато книжата на Advanced Micro Devices отписват 1,9% от стойността си.

Това се случва след решението на Китай да спре да купува американски земеделски стоки, след като САЩ официално обявиха Китай за валутен манипулатор по-рано тази седмица. Китай позволи на валутата си, юана, да достигне най-ниското си ниво спрямо долара от десет години насам, което доведе до най-големите разпродажби на акции през 2019 г.

В петък Тръмп заяви, че все още не е готов да сключи споразумение с Китай на търговския фронт, като допълни, че САЩ имат „всички карти“ в преговорите.

Американските индекси преживяха волатилна седмица, като записаха най-големите си разпродажби за един ден от началото на годината в понеделник. Индексите възстановиха част от загубите във вторник.

В сряда акциите възобновиха разпродажбите, като инвеститорите се насочиха към традиционно по-безопасните държавни ценни книжа и златото. В края на борсовата търговия в четвъртък обаче индексите възстановиха повечето от загубите си от спада в понеделник.

До края на търговията в четвъртък S&P 500 и Nasdaq са нагоре съответно с 0,2% и 0,4%. Dow Jones се понижава с 0,4%.

Трейдърите следят внимателно и облигационния пазар, където апетитът в последно време за американски дълг тласна индикатора за рецесия на облигационния пазар близо до зоната на риска. Днес доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 1,705% и 2,217%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, регистрира спад с 0,06% до 97,56 пункта. Еврото поскъпва с 0,15% до 1,1194 долара, а паундът поевтинява с 0,49% до 1,2073 долара. Спрямо йената щатската валута поевтинява с 0,37% до 105,67 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повишава, подкрепена от очакванията за нови съкращения на добива от ОПЕК, въпреки че Международната агенция за енергия (МАЕ) съобщи, че ръстът на търсенето е достигнал най-ниското си ниво от финансовата криза през 2008 г. насам.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поскъпват с 69 цента до 58,07 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 59 цента към стойността си до 53,14 долара за барел.

Златото е напът да запише най-големия си седмичен ръст от над три години, като остава над прага от 1500 долара за тройунция. Американските фючърси върху ценния метал поскъпват с 0,3% до 1514,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,50 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още