IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай сложи фиксинг от 7,0039 юана за долар – най-слабият курс от април 2008 г.

Малко вероятно е Пекин да има желание да стабилизира своята валута на фона на заплахата пред китайския икономически растеж, твърди JP Morgan Chase

08:03 | 08.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Китайската централна банка определи в четвъртък официалния референтен курс за китайската валута на ниво от 7,0039 юана за долар - най-слабото ниво от 21 април 2008 г. по данни на Bloomberg.

Анализаторите и търговците прогнозираха ниво от 7,0156 според медианните 21 прогнози, съставени в проучване на Bloomberg. Юанът нарасна с 0,2% до 7,0466 за долар към 10:37 часа местно време. Срещу кошница от конкуренти китайската валута отслабва до най-ниското си ниво поне от 2015 г.

„Китай иска да предотврати паниката сега“, казва Гао Ци, стратег в Scotiabank. „PBOC (Китайската централна банка) ще продължи да изпраща сигнали за стабилизиране на юана в близко бъдеще - вероятно ще издава по-силни от очакваното фиксинги, ще продава в Хонконг и може би дори ще даде тласък на юана на офшорния пазар“.

Инвеститорите наблюдават внимателно юана, след като валутата наруши важното ниво от 7 юана за долар в понеделник за първи път от световната финансова криза през 2008 г. Ходът предизвика най-силното обезценяване на юана от 2015 г. и предизвика безпокойство за глобална валутна война. Това накара американското Министерство на финансите да определи Пекин като валутен манипулатор. Въпреки че от понеделник централната банка предприема стъпки за ограничаване на спада на юана, включително уверявайки чуждестранните компании, че валутата няма да се отслаби значително, трейдърите продължават да изпитват колебания за потенциала за ескалация в търговската война със САЩ.

За първи път от 2008 г. насам пък в сряда медианната стойност на юана беше по-слаба от 7 за долар, съобщава Ройтерс. По-слабият юан прави китайския износ по-привлекателен, а администрацията на Тръмп често се оплаква, че това дава на Пекин търговско предимство.

Фиксингът на Китай се публикува всеки работен ден в 9:15 ч. местно време, след като група от 14 кредитори представи своите тарифи. След това Китайската народна банка позволява на валутата да се движи в двупроцентен диапазон около съответния фиксинг.  Курсовете се изчисляват с формули, които отчитат фактори като официалното затваряне на предния ден в 16:30, юанът се движи срещу кошница с валути и движенията в други основни валутни курсове.

Курсовете се изчисляват с формули, които отчитат редица фактори, като официалното затваряне предния ден в 16:30 часа, движението на юана срещу кошница с валути и движенията спрямо други основни валутни курсове.

Механизмът се използва за управление на нестабилността, след като Китай премахна обвързаността на юана към долара през 2005 г. До 2015 г. трейдърите не можеха да предлагат цени, които се различават от фиксирания курс с повече от допустимия диапазон. Последният път, когато юанът тества ставката, беше през февруари 2015 г., когато затвори с 1,99% под референтната ставка. Системата за търговия беше модернизирана след шоковата девалвация през август същата година. 



През днешната търговия в континентален Китай юанът поевтинява слабо с около 0,27% към 7,0456 за един долар, докато на офшорните пазари (най-вече в Хонконг), китайската валута отслабва с около 0,4% към 7,0811 нивото, но след като в понеделник юанът удари за кратко рекордно дъно в 7,1382 нивото. Според Ройтерс големите държавноконтролирани банки в Китай са активни купувачи през тази седмица на юани на форуърдните пазари (с доставка на закупените юани на по-късен етап), за да забавят обезценката на местната валута, след като тя проби над важната психологическа бариера от 7 юана за долар.

Американската инвестиционна банка JP Morgan Chase прогнозира, че китайският юан ще продължи да отслабва с оглед на риска от по-нататъшна ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай. Банката вижда опасност от следващо повишаване до 25% на митата от 10% върху вноса на китайски стоки в САЩ за 300 млрд. долара, които ще влязат в сила от 1-ви септември.

„Малко вероятно е Пекин да има желание да стабилизира своята валута на фона на заплахата пред китайския икономически растеж", посочи инвестиционната банка и прогнозира, че китайската валута ще отслабне към 7,35 юана за долар до края на тази година и към 7,4 нивото до средата на 2020-а година.

Според повечето анализатори на този етап има малък риск от "масивна обезценка" на китайския юан. От своя страна френската банка Credit Agricole пък прогнозира, че ще бъде достиганото ниво от 7,3000 юана за дола, а в дългосрочен план - 7,5000 юана.

„Основният риск е, че инвеститорите виждат настоящото поевтиняване на юана като начало на балансиране и ефективно преоценяване на китайската валута, което от своя страна предполага бавно, но продължително падане на юана под контрола на Народната банка на Китай“, посочва в анализ италианската Unicredit. Това може да предизвика опасения от изтичане на капитали от Китай и в по-общ план да окаже допълнителен натиск върху пазарите в световен мащаб, допълни италианската банка. От друга страна обаче, продължителен спад на юана може в крайна сметка да допринесе за привличане на чуждестранни инвеститори към пазарите на акции и облигации в континентален Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още