Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow отбеляза най-добрия си ден от месец насам

Индексът на сините чипове отчете ръст от над 200 пункта, като повишението при S&P 500 и Nasdaq е от съответно 0,8% и 1,14%

Dow отбеляза най-добрия си ден от месец насам

Снимка: Ройтерс

Американските пазари завършиха борсовата сесия във вторник с ръстове, успявайки да възстановят част от загубите в понеделник на фона на отслабващото притеснение на инвеститорите от подновеното търговско напрежение между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза ръст от над 200 пункта (0,82%) до ниво от 25 532,05 пункта, стимулиран от поскъпването на акциите на Visa и Boeing. Това е и най-доброто представяне на показателя от 12 април насам.

Широкият измерител S&P 500 прибави 0,8%, достигайки 2834,41 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се придвижи напред с 1,14% до ниво от 7734,49 пункта.

„Причината да наблюдаваме това възстановяване е, тъй като фундаментите не са се променили“, посочва Кевин Милър, главен информационен директор на E-Valuator Funds. По думите му американската икономика остава силна.

„Този проблем с китайското търговско споразумение променя инвестирането в нещо, приличащо повече на спекулиране, тъй като никой не знае в каква посока може да тръгнат нещата“, допълва той.

Акциите на Boeing и Caterpillar прибавиха 1,7%, а на Apple - 1,6%. 

Цената на книжата в банковия сектор също напреднаха, като тези на Citigroup и Bank of America поскъпнаха със съответно 1,4% и 1,3%, а на J.P. Morgan Chase с 0,8%.

При технологиите акциите на Microsoft прибавиха 1,12%, а тези на Cisco Systems 1,4%.

Книжата на Coca-Cola поскъпнаха с 1,33%.

Грег Лукън, главен изпълнителен директор на Luken Investment Analytics, смята, че това е „скок на мъртва котка“ (dead cat bounce - временно възстановяване на цената на акциите след значителен спад, причинено от закупуване с цел покриване на позициите – бел.ред.).

„Само историята ще каже дали това е добре или зле“, посочва още той.

Водещите американски индекси отбeлязаха силни понижения в понеделник, след като китайските власти обявиха, че възнамеряват да наложат контрамита върху американски вносни стоки за 60 млрд. долара от началото на юни. Dow and S&P 500 отписаха по около 2,4%, а Nasdaq – 3,4%.

Във вторник петролът също поскъпна. Международният бенчмарк Брент прибави 1,34% към цената си до 71,17 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американския сорт WTI прибавиха 1,10% до стойност от 61,71 долара за барел.

Златото на свой ред поевтинява с 0,3% до 1297,90 долара за тройунция.

При американските държавни ценни книжа доходността по 30-годишните и 10-годишните облигации нараства до съответно 2,853% и 2,414%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, също прибавя 0,21% до 97,52 пункта.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Индия отвръща на удара на САЩ с по-високи мита за внос