IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow възстановява 200 пункта в петък, но остава със спад за седмицата

За периода S&P 500 е надолу с 0,6%, Dow с 1,1%, а Nasdaq с 0,7%

23:13 | 20.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите индекси на Wall Street завършиха петъчната редовна търговия с ръстове, успявайки да компенсират част от загубите през седмицата. Въпреки това завършват периода на червено, потиснати от намеците на Федералния резерв за намаляване на стимулите още тази година и разпространението на делта варианта на коронавируса, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави над 220 пункта (0,7%). От своя страна широкият измерител S&P 500 напредна с 0,8%, а технологичният Nasdaq Composite с близо 1,2%.

И трите показателя записват понижения за седмицата. S&P 500 е надолу с 0,6%, Dow с 1,1%, а Nasdaq с 0,7%.

Технологичните акции предоставиха известна подкрепа на индексите в петък. По-осезаеми ръстове имаше при книжата на Microsoft, Cisco и Salesforce в Dow, които прибавиха съответно 2,6%, 1,7% и 1,2%.Производителите на чипове също напреднаха, като Nvidia поведе ръстовете в рамките на Nasdaq с над 5%.

Акциите на Tesla също поскъпнаха с над процент, след като по-рано в четвъртък се състоя Деня на изкуствения интелект на компанията. На него бяха представени нов чип и планове за пускане в производство на хуманоиден робот, предназначен за изпълнение на ежедневни задачи. Книжата на автомобилопроизводителя са надолу с 5% тази седмица, тъй като инвеститорите се притесняват за прогнозите за растежа в Китай – един от ключовите пазари за Tesla.

На стоковите пазари цената на петрола продължава да върви надолу. Фючърсите върху американския сорт WTI поевтиняват с 2,3% до 62,25 долара за барел, а тези върху международния бенчмарк Брент – с 2,1% до 65,05 долара за барел.

Цената на златото остава относително без промяна на равнище от 1784 долара за тройунция.

За тази седмица понижението в стойността на сорта WTI достигна 9%, дърпайки със себе си и енергийните акции. Тези на Diamondback Energy и Valero Energy са надолу със съответно 10% и 9% за седмицата.

Протоколите от последната среща на ръководството на Федералния резерв през юли, публикувани по-рано през седмицата, показаха, че централната банка е склонна да започне ограничаване на стимулите още през тази година. Това оказа ефект върху инвеститорите, подклаждайки разпродажбите, повлияни и от новия пик на коронавирусната пандемия.

Следващата седмица предстои годишната среща на Фед в Джаксън Хол. Пазарните участници ще очакват нови сигнали за посоката на политиката на централната банка.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните американски облигации достига нива от съответно 1,255% и 1,868%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, се свива с 0,1% до 93,44 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още