IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед няма да промени скоро паричната си политика

Американската централна банка обръща особено внимание на целта за широко и обхватно възстановяване на трудовия пазар

22:30 | 17.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Членовете на Федералната комисия по отворените пазари са потвърдили на поредното си заседание, че централната банка ще запази разхлабената политика в бъдеще, сочат протоколи от срещата, публикувани в сряда и цитирани от CNBC.

В момент, когато американската икономика продължава да се отърсва от последиците от коронавирусната пандемия, комисията, която определя паричната политика на Федералния резерв, я запази непроменена.

Това означава, че задържа бенчмарковите краткосрочни лихвени проценти близо до нула и запазва покупките на активи на стойност минимум 120 млрд. долара всеки месец.

В дискусия за програмата на Фед за изкупуване на активи и лихвената политика протоколите показват, че е малък шансът за промяна в скоро време.

„Участниците отбелязаха, че в момента икономическата среда е далеч от дългосрочните цели на комисията и че позицията за политиката трябва да остане благоприятна, докато бъдат постигнати целите“, става ясно от резюме от заседанието. „Следователно всички участници подкрепиха запазване на настоящите указания на комисията за федералната лихва и темпа на изкупуване на активи“, се допълва в документа.

Преди заседанието инвеститорите очакваха дискусия кога Федералната комисия по отворените пазари може да започне да затяга темпа на изкупуване на облигации или количествени облекчения. В протоколите след заседанието не се споменава за разговорите, а гуверньорът Джером Пауъл заяви след това, че Фед вероятно ще запази благоприятната си парична политика.

Членовете отбелязват, че програмата за количествени облекчения „смекчи материално финансовата среда и осигури значителна подкрепа на икономиката“.

Разискванията се случват на фона на опасенията на представители на централната банка за темпа на възстановяване. Особено внимание се обръща на целта за „широко и обхватно“ възстановяване на трудовия пазар независимо от раса, пол и доходи.

В протоколите след заседанието се отбелязва, че скоростта на икономическата дейност и подобренията на пазара на труда е станала умерена през последните месеци. Протоколите помагат за затвърждаване на нагласите на Фед в това отношение.

„Тъй като икономиката все още е далеч от постигането на тези цели, участниците прецениха, че вероятно ще е необходимо известно време за значителен допълнителен напредък“, става ясно от резюмето.

След заседанието представителите на Фед бяха на практика единодушни, че не очакват значителни промени в политиката до постигането на по-голям напредък към постигането на целта на централната банка за подобряване на трудовия пазар. Пауъл и други официални лица подчертаха, че няма да започнат да повишават лихвите за предотвратяване на инфлация, а ще изчакат да се прояви реален натиск върху цените преди да затегнат политиката.

„От гледна точка на затягането просто е твърде рано. Ние създадохме указанията и заявихме, че искаме да видим значителен допълнителен напредък към нашите цели, преди да променим указанията си за покупка на активи“, заяви Пауъл на пресконференцията си след заседанието.

Според протоколите цените на активите са „високи“, а уязвимостите, свързани с дълговите нива на домакинствата и на бизнеса са „значителни“. Официалните представители отбелязват също, че някои отворени взаимни фондове са изправени пред „значителни уязвимости, свързани с трансформация на ликвидността“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още