IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краткосрочните лихви в САЩ заслужават внимание

Приближаването им към нулата може да принуди Фед да действа още преди мартенската си среща

20:50 | 03.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Беше невъзможна задача за традиционно скучните краткосрочни лихвени пазари да отклонят вниманието от трескавата търговия през миналата седмица с акции на GameSto и други фаворити във форумите на Reddit. Но никой не може да ги обвини, че не опитаха, пише Брайън Чапата за Bloomberg.

В понеделник Министерството на финансите на САЩ продаде двугодишни ДЦК за цели 60 милиарда долара, най-големият търг с такъв падеж досега, при рекордно ниската доходност от 0,125%. Във вторник едногодишни съкровищни бонове за 34 млрд. бяха пласирани при доходност от 0,09%, което съответства на предишния рекорд, поставен през септември 2011 г. В сряда, като част от решението на комисията за открития паричен пазар на Федералния резерв, нюйоркският му клон тихо съобщи, че „с оглед гладкото функциониране на краткосрочните пазари за финансиране в щатски долари“ ще спре да предлага едномесечни репо операции след 9 февруари. В четвъртък едномесечните ​​бонове паднаха до ниво от 0,023% - невиждано, откакто Covid-19 разтърси пазарите през април 2020 г. В петък тримесечният лондонски междубанков лихвен процент (LIBOR) в долари падна до 0,202%, под предишния ноемврийски минимум от 0,205%. Най-добрият заместител на LIBOR в САЩ, обезпечената еднодневна ставка за финансиране (SOFR), спадна до 0,03% през миналата седмица от 0,11% по-рано през януари.

Струва си да се обърне внимание на това, въпреки че тенденцията е ясна за всеки, който следи ситуацията през последните месеци. Както писах в средата на декември, онези, които наблюдават отблизо лихвените проценти при късите матуритети, от известно време се чудят какво би направил Фед, за да предотврати падането на краткосрочните лихви до нула. Основният момент е вълната от кеш, която би трябвало да надвие предлагането в тази част от пазара, тъй като Министерството на финансите, управлявано вече от Джанет Йелън, се стреми да намали баланса си в размер на 1,61 трилиона долара през следващите няколко месеца, за да спази федералните правила за дълговия таван. Това означава да се предложат на аукцион по-малко бонове, като вместо това се увеличат банковите резерви. Би трябвало да има поне малко повече яснота за това тази седмица, когато финансовото министерство публикува своите тримесечни планове за рефинансиране.

На своето заседание миналата седмица Фед не направи нищо, за да се справи с тази задаваща се вълна от кеш, оставяйки лихвения процент върху свръхрезервите (IOER), непроменен на ниво от 0,1%. Следващата среща на централната банка е чак на 17 март. Междувременно ставката по федералните фондове (пазарът на краткосрочно междубанково кредитиране - бел. прев.) се понижи в края на миналата седмица до 0,07%, от 0,09% на 20 януари. Разбира се, това технически е в рамките на целевия диапазон на централната банка от 0-0,25% , а и беше едва 0,04% през април. Но това все още е неудобна позиция за регулатора през следващите няколко седмици – в идеалния случай той не би искал да повишава IOER между срещите си или да продава краткосрочни ДЦК, за да облекчи дисбаланса между търсенето и предлагането поради опасения от неправилно тълкуване на хода като леко затягане.

Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още