IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краткосрочните лихви в САЩ заслужават внимание

Приближаването им към нулата може да принуди Фед да действа още преди мартенската си среща

20:50 | 03.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но е напълно възможно Федералният резерв да няма избор. „Виждаме риска на Фед да се наложи да повиши IOER на или преди мартенската среща на комисията за открития пазар”, пишат в доклад от петък стратезите на Bank of America Марк Кабана и Оливия Лима, като подчертават, че ниво на федералните фондове от 0,05% ще принуди централната банка да действа. Те твърдят, че евентуална регулаторна промяна за Fannie Mae и Freddie Mac, която би ги тласнала към репо споразумения с ДЦК, а не към такива, обвързани с ипотечни ценни книжа, е ускорила движението на ставките към нулата. Стратегът на Barclays Джоузеф Абате определя срещата през март като възможност за ранна корекция на IOER. Прия Мисра от TD Securities смята, че Фед ще премине към промяна на IOER, ако ставката по федералните фондове падне под 0,05%.

Цялото това кахърене за няколко базисни пункта може да изглежда незначително. Но това показва колко ангажиран е Фед да държи лихвените проценти възможно най-близо до нула, без да пресича долната граница. Едни отрицателни краткосрочни лихвени проценти биха могли да срутят индустрията на фондовете на паричния пазар в размер на 4,33 трилиона долара, да не говорим за факта, че Министерството на финансите няма право да предлага бонове с негативни ставки. Дори тласък от пет базисни точки към IOER, или някакво признание, че политиците обмислят подобен ход, можеше да са достатъчни, за да се избегнат тези потенциални главоболия. Вместо това изглежда, че Федералният резерв ще се задейства, само когато пазарите наложат това.

За отбелязване е, че това е в ярък контраст със случващото се в Китай, където властите реално предизвикват ликвидна криза, за да потушат излишните спекулации на финансовия пазар. Цената на междубанковите овърнайт заеми там се повиши миналата седмица до 3,34% - най-високата от март 2015 г. след рекордно ниското ниво от под 0,6% в края на декември. Според репортажи на Bloomberg News реалните разходи са били дори по-високи за някои потенциални кредитополучатели, след като брокерите са предлагали средства срещу лихва от 10% или повече. Това смаза трейдърите с ливъридж.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви на пресконференцията си миналата седмица, че „връзката между ниските лихвени проценти и стойността на активите вероятно не е толкова твърда, колкото хората си мислят“. Той е прав в смисъл, че скромното покачване на IOER едва ли щеше да потуши манията, обхванала популярните в Reddit акции през последните седмици. Но Китай, при всичките си многобройни разлики с американската икономика, поне показва какво може да се случи, когато краткосрочните лихвени проценти са повишени бързо и ликвидността се източи от финансовата система. Пауъл повтори, че „просто е твърде рано да говорим за дати“, относно момента, в който централната банка може да намали своите покупки на активи на стойност 120 млрд. долара месечно

Но съдейки по фойерверките от миналата седмица, не е твърде рано Федералният резерв да започне да оформя посланието си за това как най-добре да предпази краткосрочните лихвени проценти от много по-голям спад. Всъщност, може би ще е по-добре Фед да обели някоя дума сега, когато Уолстрийт изглежда е зает с натиска върху късите продажби, който е без значение за пътя напред на най-голямата икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още