Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Големите сливания на публични компании ще са рядкост през 2022 г.

Администрацията на американския президент Джо Байдън прави осигуряването на регулаторно одобрение за тези сделки все по-трудно

Големите сливания на публични компании ще са рядкост през 2022 г.

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

През 2022 г. вероятно няма да станем свидетели на големи сливания на публични компании, тъй като администрацията на американския президент Джо Байдън прави осигуряването на регулаторно одобрение за тези сделки все по-трудно, заявиха консултати в сектора по време на конференцията Reuters Next.

Сливанията и придобиванията се реализират с рекордни темпове тази година, тъй като компаниите се стремят да се променят, излизайки от пандемията, като използват евтиното дългово финансиране и високите цени на акциите в търсене на сделки.

Въпреки това участниците в един от панелите на конференцията предупредиха, че силният апетит за поглъщания на компании е възпрепятстван от съгласуван натиск от страна на регулаторните агенции на САЩ, които използват всички необходими средства, за да забавят и спрат сделките.

"Просто няма да има големи сделки в обозримо бъдеще", заяви Робърт Киндлър, заместник-председател и глобален ръководител на отдела за сливания и придобивания (M&A) в Morgan Stanley, цитиран от Ройтерс. Той допълни, че всяка сделка "се проверява много внимателно и хората няма да сключват сделки, когато има някакъв проблем от регулаторната страна."

Сред тактиките, прилагани от регулаторите, са искания за обширна информация и други административни пречки, посочи Скот Баршай, председател на корпоративния отдел в адвокатска кантора Paul Weiss. Той също така отбеляза съобщението от октомври на Федералната търговска комисия (FTC), в което се казва, че тя отново ще прилага практиката да кара компаниите да търсят одобрението на агенцията за всички сделки през следващото десетилетие, за да разреши текуща сделка.

Администрацията на Байдън изрази загриженост, че безконтролното сключване на сделки е допринесло за липсата на енергия в ключови икономически сектори и е накърнило избора на потребителите. В момента тече проучване за евентуални реформи на законодателството в областта на конкуренцията.

Още по темата

Имаше смразяващ ефект, каза Киндлър, който прогнозира по-малко от десет сделки на стойност над 10 млрд. долара през 2022 г. между публични компании.

Баршай отбеляза, че непубличните фирми вероятно ще избегнат контрола, налаган на борсовите компании, което ще им позволи да продължат да правят големи придобивания.
 

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Nasdaq записа най-лошата си седмица от 2020 г.