IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Herbalife отнесе глоба от 200 млн. долара

Въпреки това обаче компанията може да продължи дейността си

19:10 | 15.07.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската компания за хранителни добавки Herbalife, която е обект на разследване за примидална схема, ще плати глоба в размер на 200 млн. долара по извънсъдебно споразумение с властите в САЩ. Тя обаче ще може да продължи дейността си, предаде AFP.

Федералната комисия по търговията (FTC) закрива разследването. 

Компанията, чиято централа е на Каймановите острови, се е съгласила да преструктурира изцяло бизнеса си в САЩ и да плати съответната сумата по подозрения, че е измамила клиенти.

Според договореностите ще трябва бъде преработена системата за възнаграждения и да бъдат премахнати стимулите за дистрибуторите при набиране на нови членове. Компанията уточни, че не се променя бизнес моделът ѝ за директни продажби.

Досега дистрибуторите, които успеят да привлекат нови дистрибутори, можеха да печелят от техните приходи. В своето разследване FTC описва именно онова, което по принцип изглежда именно като пирамидална система, но въпреки това Herbalife се спасява от по-тежки обвинения, че е оперирала като пирамида.

Ще бъдат изплатени и 3 млн. долара в отделно споразумение по разследване в Илинойс, допълва АП.

Хранителните добавки на Herbalifeне се продават в магазините. Те са достъпни само чрез специални оторизирани представители. Компанията е основана през 1980 година в САЩ от Марк Хюз. Нейни офиси работят в 80 страни по света. 

Милиардерът и хедж фонд мениджър Бил Акман още от 2012 г. насам  продава на късо книжата на компанията и в открити свои изказвания залага на това, че обвиненията за работа като пирамида ще се втвърдят. На противоположното мнение е инвеститорът Карл Айкан, който изказва задоволството си от решението на комисията и твърди, че още преди три години той и екипът му са установили, че всичко с бизнеса на компанията е наред.

Книжата на компанията скачат към 19 часа с 11,86%, или 7,04 долара, до 66,40 долара за брой.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
vstoykov
преди 7 години
Това не е финансова пирамида, а е MLM (мулти левел маркетинг). Разликата е абсурдно голяма между двете.Маркетингът на много нива (ММН, на английски: Multi-level Marketing, MLM) е маркетингова стратегия, в която хората, които отговарят за продажбите, получават финансова компенсация не само за лично осъществените продажби, но и за продажбите на други хора, които те са поканили в бизнеса. Така се създава верига от дистрибутори и йерархия на нива на компенсация.Финансовите пирамиди представляват модели за правене(печелене) на пари, при които приемането на нови членове носи приходи на старите членове. Обикновено не се произвеждат никакви продукти или услуги.Критиците на Хербалайф твърдят, че Хербалайф е финансова пирамида, която се преструва, че продава реални продукти, обаче фактите са, че реалните продукти се продават наистина.Изобщо не твърдя, че това е добър начин да правиш бизнес (от гледна точка на крайните дистрибутори).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
aldy
преди 7 години
Каква пирамида, какви 5 лева, бе сер семи? Реално се продава продукт на някаква цена. Как се дели печалбата между отделните участници в реализацията на продуктите си е въпрос на маркетингова стратегия. Никой не дава пари срещу нищо. Ама кратунчовците толкова вдяват от маркетинг и продажби. Къде по-законно е да пратиш мутрите с бухалките, та да ти застраховат дома, магазина, че и живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още