IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на „Ислямска държава“ е загинал при американската операция в Сирия

Той се е самоубил с жилетка с експлозиви, докато се е опитвал да избяга през тунел

16:34 | 27.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Тръмп по време на днешното му изказване.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп по време на днешното му изказване. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че лидерът на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е бил убит по време на американска военна операция в Северна Сирия. Според държавния глава той се е намирал „в абсолютен страх, тотална паника и ужас“ през последните мигове от живота си.

„Миналата вечер САЩ въздадоха правосъдие на терорист номер едно в света“, заяви Тръмп по време на изказване в Белия дом, цитиран от Bloomberg.

По време на операцията не е имало убит нито един американски военнослужещ, но за сметка на това мнозина от бойците и сподвижниците на Ал Багдади са загинали заедно с него, посочи президентът.

Ал Багдади се е взривил с жилетка с експлозиви, докато се е опитвал да избяга през тунел, но ДНК тестове са установили със сигурност, че намерените останки са именно неговите. Доналд Тръмп е наблюдавал операцията заедно с членове на кабинета и представители на военните и разузнавателни служби.

Ал Багдади е най-високопоставеният терористичен лидер, заловен или убит откакто през 2011 г. Осама бин Ладен намери смъртта си отново в антитерористична операция на САЩ.

Според източници на Bloomberg операцията по залавянето на Ал Багдади е била съсредоточена северозападната провинция Идлиб.

„Нашият обхват е много голям“, заяви Тръмп. „Ал Багдади се укриваше много години, много преди аз да поема (президентския) пост. Но под моите напътствия, като главнокомандващ на САЩ, ние заличихме неговия халифат на 100% през март тази година. Днешните събития са още едно напомняне, че ще продължим да преследваме останалите терористи на „Ислямска държава“ до бруталния им край“, посочи още президентът.

Операцията е била изградена по планове на ЦРУ, съобщава източник, който опроверга по-ранни съобщения от Ирак, че разузнаването на страната е изиграло роля в събитията.

Неправителствената агенция Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщи по-рано в неделя, че хеликоптери са обстрелвали през изминалата нощ позиции на джихадисти, близки до „Ислямска държава“ в провинция Идлиб, убивайки деветима души.

Хеликоптери са обстрелвали след полунощ къща и кола край село Бариша в провинцията, в зона, в която според Сирийския център се намират „групи, близки до ИД“.

„Ударите са били насочени към къща и кола край село Бариша, където се намират групи, близки до ИД", каза пред АФП директорът на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
само с паспорта и къщелното иначе не признаам---хахахахаха, ти си уникално глуууупав човек !!! До сега толкова глууупав българин не бях виждал, само мааангали ... и сигурно е кръстен у някоя руска православна църква !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis16
преди 4 години
само с паспорта и къщелното иначе не признаам .... :)) пак почнаха с олигофренииите кат Осама Бил Гладен и там го Обиваха поне ено пеесе пъти, докат си назначат некой друг брадат шеф на нов офис "Ал Яж ми Хуййя на 6 пъти" .... :)) Басси глуппостите както винаги ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още