Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

МВФ отпуска 50 млрд. долара за борба с коронавируса

По-голяма част от средствата ще бъдат освободени от лихви, като да е необходимо страните, които ги заемат, да имат предварително съществуващи програми с фонда

МВФ отпуска 50 млрд. долара за борба с коронавируса

Снимка: Getty

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обяви, че МВФ отпуска пакет в размер на 50 млрд. долара за борба с епидемията от коронавирус.

Пред CNBC Георгиева посочи, че парите ще бъдат достъпни „незабавно“, като те са предвидени за развиващи се държави с ниски доходи.

По-голяма част от средствата ще бъдат освободени от лихви, като също така няма да е необходимо страните, които ги заемат, да имат предварително съществуващи програми с МВФ, допълни още Георгиева.

„Това, което правим, е да преразгледаме страна по страна какви са финансовите нужди и се ангажираме с тези държави, за да сме сигурни, че те са наясно с този ресурс“, посочи тя, като допълни, че фондът може да отговори „незабавно“ на появилите се нужди. „Мога да ви гарантирам, че ще действаме много бързо, щом се появят заявки“, допълни тя.

Още по темата

Георгиева посочи още, че от МВФ биха искали предоставените средства да бъдат използвани на първо място за подпомагане на системите за здравеопазване в държавите, а чак след това за програми за фискални стимули и ликвидност. Фондът също така работи съвместно със Световната банка за снабдяване на развиващите се държави с медицински консумативи като маски и респираторно оборудване, което е необходимо за борба с вируса.

В понеделник Световната банка обяви програма в размер на 12 млрд. долара в помощ на по-бедните държави, които трябва да се справят с последствията от епидемията.

„Смятаме, че сега е времето за въвеждане на предпазни мерки, ако епидемията стане по-тежка“, заяви Георгиева.

По време на събитие във Вашингтон по-рано в сряда тя посочи още, че налице е едно общо отслабване на търсенето, което преминава през канали на разпространение като туризъм, цени на суровините, по-стриктни финансови условия.

Решението на МВФ става факт на фона на координирани действия от страна на централните банки в световен план. Американският Федерален резерв обяви във вторник, че понижава основния си лихвен процент с 50 базисни пункта, а по-късно в сряда и Канадската централна банка понижи лихвата със същия размер.

В същото време в сряда американски законодатели също представиха пакет в размер на близо 8 млрд. долара за борба с епидемията от коронавирус. Очаква се Камарата на представителите да гласува предложението по-късно в сряда, след което то да премине и през Сената. Здравните власти в САЩ обявиха общо 129 идентифицирани случая на коронавирус в страната.

В рамките на предложението ще бъдат отпуснати общо 7,767 млрд. долара за борба с епидемията. По-голямата част от средствата – 85%, ще бъдат похарчени в страната, се казва в изявление на председателя на сенатската Комисия по кредитирането Ричард Шелби от Републиканската партия.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
2
 
9
ДХДО до: novata_ikonomika
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
"Учудвам се че не са 100 милиарда, но ще ги закръглят след някой друг месец"

====

СБ също отпуска 12 големи, така че заветната кота "100" не е далече :

https://www.investor.bg/drugi/338/a/svetovnata-banka-otpuska-12-mlrd-dolara-speshna-pomosht-za-borba-s-koronavirusa-299716/
0
 
6
 
8
Mohave __ до: doba
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Естествено че ще получат няколко кашона с шишенца от "безценната" течност , но пари няма да видят . А онези ще ги платят на себе си . И хоп - изфабрикувани дългове от нищото . Китай ги кредитира за инфраструктура , а тук тъмна и мътна .
1
 
3
 
7
mrynmryn до: doba
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
То като цяло МВФ не са известни като филантропи. Поне тоя път няма да правят пари от лихвите.
1
 
4
 
6
doba до: Mohave __
преди 6 месеца
Дадени на заем, Mohave__
...
1
 
6
 
5
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Не се ли сещате , че парите ще бъдат дадени за ваксини . Но първо да се размножи .

Още от САЩ
Смелите обещания на Тръмп за Covid-ваксина натежават на доверието в нея