IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По примера на Фед: И Канадската централна банка намали основната лихва

Понижението, също като това в САЩ, е в размер на 50 базисни пункта

19:56 | 04.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Bloomberg/&nbsp;David Kawai</em></p>

Източник: Bloomberg/ David Kawai

Канадската централна банка намали в сряда основния си лихвен процент по заемите с 50 базисни пункта до 1,25% на своето редовно заседание, след като ден по-рано Федералният резерв на САЩ предприе подобни мерки в опит да защити икономиката на страната от коронавируса, съобщава Bloomberg.

Централната банка понижи ставката си от 1,75% на 1,25% и заяви, че разпространението на коронавируса представлява „съществен негативен шок“ за канадските и глобалните перспективи. Длъжностните лица заявиха, че отново биха предприели действия за намаляване на лихвения процент, ако това е необходимо.

„Управителният съвет е готов да коригира допълнително паричната политика, ако се изисква да подкрепи икономическия растеж и да задържи инфлацията спрямо целта“, заяви в изявление ръководството на банката, добавяйки, че това е част от глобалния отговор на кризата.

Този ход се определя като обрат за гуверньора на банката Стивън Полоз, чиято продължителна съпротива срещу намаляването на разходите за заеми остави страната с най-високия основен лихвен процент сред развитите икономики.

Ръководството на банката изтъкна защо е необходимо намаление с 50 базисни пункта, първото след рецесията през 2008-2009 г., като заяви, че „перспективите вече са по-слаби, отколкото през януари“. Предстои Полоз да се изкаже в четвъртък в Торонто относно решението. Следващата среща на банката е на 15 април.

Коронавирусът рязко намали икономическата активност в някои региони, прекъсна веригите за доставки, понижи цените на стоките и предизвика преоценка на риска, като всичко това затрудни финансовите условия, заявиха от Канадската централна банка, предупреждавайки, че ситуацията може да се влоши.

„Има вероятност с разпространението на вируса бизнесът и доверието на потребителите да се влошат, като това допълнително потиска активността“, казаха още те.

Няколко вътрешни фактора също натежават върху растежа през първото тримесечие, включително железопътните блокади, зимните бури, по-слабите от очакваното бизнес инвестиции и стачките на учителите в Онтарио, съобщи банката.

Този ход е част от очакваната вълна на облекчения от централните банки по света и следва извънредното решение на Фед във вторник да намали основната си лихва с 50 базисни пункта. Въпреки понижението основната лихва на централната банка на Канада остава една от най-високите в Г-7.

От 32 икономисти, анкетирани от Bloomberg, 30 прогнозираха намаление най-малко с 25 базисни пункта, а половината от тях очакваха намаление с 50 базисни пункта.

Улеснената парична политика трябва да увеличи доходите за милиони хора с ипотека с променлива ставка. Но след продължилия десетилетия жилищен бум страната има най-голямото дългово бреме при домакинствата сред страните от Г-7. Затоова съществува риск решението да добави към уязвимостта на финансовата система, докато потреблението и купуването на жилищата се ускоряват.

В изявлението от сряда не се споменава за увеличените финансови рискове, свързани с нарастването на паричното облекчение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още