Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

New York Times: Тръмп не е платил почти никакъв данък през 2016 г. и 2017 г.

Оценката на вестника показва една моментна снимка на Тръмп, която той би искал да държи далеч от обществеността - на трупащ загуби предприемач

New York Times: Тръмп не е платил почти никакъв данък през 2016 г. и 2017 г.

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg L.P.

Почти месец преди президентските избори в САЩ експлозивен материал на New York Times насочва вниманието към финансите на действащия президент Доналд Тръмп. Американският президент е платил само 750 долара федерален данък върху доходите през 2016 и 2017 г., съобщи вестникът в неделя.



Тръмп нарече статията „тотални фалшиви новини“. Той щял публикува данъчните си декларации, когато приключи проверката на данъчния орган IRS, която продължава от години. „IRS не се отнася добре с мен. Отнася се много лошо с мен“, заяви президентът на САЩ.

New York Times е получила достъп до данъчните документи на Тръмп за период от 18 години. Те показвали, наред с други неща, че през единадесет от 18-те години, предвид високите отчетени загуби, той не е платил данък върху доходите. Не са включени личните му данъчни декларации от 2018 и 2019 г. 

Още по темата

Тръмп твърди друго: „Платих много, платих и много данъци на щата, щатът Ню Йорк начислява много“.

Данъчните документи на Тръмп са желани от години, както в средите на политиката, така и от различни прокурори. Тръмп е първият президент след Роналд Ригън, който отказва да публикува данъчните си декларации. Демократите в Камарата на представителите се опитват да получат документите от години, включително от Deutsche Bank, която е личната банка на Тръмп, неговото семейство и Trump Organization от около 20 години.

Постоянно високи загуби

Оценката на вестника показва една моментна снимка на Доналд Тръмп, която той би искал да държи далеч от обществеността. През годините президентът си изгради имидж на успешен бизнесмен и магнат в сферата на недвижими имоти, е което също печели точки пред избирателите си. За разлика това, пред данъчната служба IRS той се представя като предприемач, който отчита хронични загуби и систематично ги използва, за да плаща възможно най-малко или никакъв данък. Тръмп твърди, че е генерирал от 2000 г. загуба от 316 милиона долара само от своите голф игрища.

Документите също така предоставят нови доказателства за многото конфликти на интереси между ролята му на президент и корпоративната дейност на Trump Organization, от която той едва се дистанцира.

Много въпроси обаче остават отворени. Например в записите на IRS не се дава информация за активите на Тръмп - тема, която от години е противоречива. Документите също така дават представа за размера на дълговете на Тръмп, но не показват от кого е взел пари назаем.

Що се отнася до връзките на Тръмп с Русия, документите не предоставят никаква нова информация, се казва в статията.

Тръмп не беше публикувал данъчната си декларация в рамките на президентската кампания през 2016 г., като между другото се позова и на одита на IRS. „Всичко ще бъде публикувано, всичко ще излезе, но след оценката“.

Според New York Times става дума и за възстановяване на данъци в размер на 72,9 милиона долара, които Тръмп е получил след високите си загуби. Ако трябва да върне парите, включително с лихви и евентуално плюс глоби, сумата би възлязла на над 100 милиона долара.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
3
 
11
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
По всички декораторски медии върви едини същи гюбрета- значи Тръмп ще СПЕЧЕЛИ
0
 
2
 
10
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Пиисъфшит
2
 
2
 
9
nobel до: nobel
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Наистина ли сте сигурни, че Джо е по-добрия? Аз не съм. Точно както и въобще не съм сигурен, че този който ще дойде след Бойко Методиев ще бъде по-добър от него
1
 
2
 
8
nobel до: nobel
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Според мен статии за Джо Байдън не се пишат, защото пишещите братя се страхуват от това какво ще прочетат в коментарите. И надеждата е в безкрайната "интелигентност" на стадото, която видите ли ще реши, че щом единия е чак толкова лош то другия няма никакъв начин да не е поне малко по-добър. Замислете се, че вие пишете за действащият американски президент. А щом такива хора могат да се доберат до тази длъжност и да изкарат един пълен мандат - майка и жална на Америка. С каква надежда ги пишете тия статии и на кого си мислите, че помагате с тях?
1
 
2
 
7
nobel до: nobel
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Изглежда това е българска традиция. Когато не можеш да кажеш нищо добро за себе си започваш да очерняш опонента. Когато чете статии за Тръмп аз се ужасявам от това какви хора стават президенти на Съединените щати. И когото не чувам нищичко за опонента му аз започвам да се страхувам, че може би той е още по-лош. Щом до сега не се намери нито една добра дума да бъде казана за него

Още от САЩ
Кадър на деня за 23 октомври