Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Нивото на бедност в САЩ расте през 2020 г. от 60-годишното си дъно

Средните, коригирани спрямо инфлацията, приходи на домакинство са намалели с 2,9% до 67 521 долара на година

Нивото на бедност в САЩ расте през 2020 г. от 60-годишното си дъно

Снимка: Bloomberg LP

Приходите на американските домакинства са се свили през 2020 г., докато нивото на бедност в страната е нараснало от 60-годишното си дъно на фона на продължаващата коронавирусна криза. 

Средните, коригирани спрямо инфлацията, приходи на домакинство са намалели с 2,9% до 67 521 долара на година, показват данни, публикувани от статистическото бюро на страната и цитирани от Bloomberg. 

В същото време нивото на бедност се покачва с 1 пр. п. до 11,4%, след като намаляваше пет поредни години и достигна на-ниската си точка от 1959 г. през 2019 г.

Данните помагат да се види по-ясно картината на икономическото здраве на американските домакинства през пандемичната 2020 г., когато бе записана и първото икономическо свиване от 2009 г., десетки милиони души останаха без работа, подхранвайки съществуващите неравенства. 

Индустриите с по-ниско заплащане и цветнокожите американци са понесли в най-голяма степен тежестта от загубата на работни места. Чековете с парична помощ, отпускани от правителството, и ежеседмичните 600 долара помощи при безработица са помогнали за смекчаването на ефекта от кризата, помагайки на домакинствата.

Измерителят на допълнителните мерки за бедност, който включва множество програми за правителствена помощ, се е свил с 2,6 пр. п. до 9,1% през 2020 г. - най-ниското равнище, откакто той е формиран през 2009 г. нивото му е под официалното ниво на бедност заради плащанията на стимули, свързани с пандемията, които са помогнали 11,7 млн. души да излязат от групата на бедните при първите се два кръга на отпускане на средства. 

В същото време 5 млн. души влизат в групата на бедните заради медицински разходи.

През миналата година 37,2 млн. души са живели в бедност. Това е с 3,3 млн. души повече от предходната, показват данните на статистиката. Прагът на бедност за семейство с двама родители и две деца, е по-малко от 26 246 долара годишно. Сумата варира според размера на домакинството.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
0
 
7
julian12 до: julian12
преди 1 седмица
0
 
1
 
6
julian12 до: khao
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Щото е с отрицателен знак. Объл видински ***
2
 
3
 
5
дядя Вова до: khao
преди 1 седмица
Ана Пугачова не сме слушали, каква ли ще да е тази? И ти щом сега загря за заглавието, за тия писания ще да си бил на поне 3 ракии.. "джондърската ви култура" или не, на 5 !
2
 
3
 
4
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
хахахахаха, загалавието кърти от некадърност ... как нещо което расте удря дъното ? ...
4
 
0
 
3
korn до: дядя Вова
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Чувал ли си за Кръстника, за Де Ниро, Пачино. За Ву Танг Клан, Айс ти., Дорс, рок,. Белязания, Шофьор на такси. Кво предлагата вие русофилите за замяна на САЩ, да гледаме как Путин язди кон, да караме смешните ви ЛАДИ и да слушаме Ана Пугачова. Да изчезвате с джондърската ви култура и простотия, нещастни прошляци.

Още от САЩ
Щатските инвеститори се въздържаха от големи сделки в петък