IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в САЩ се свива за трети пореден месец

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за промишлеността е нараснал до 48,3 пункта през октомври

21:07 | 01.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Индикаторът за промишленото производство в САЩ за октомври и сигнализира, че секторът се е свил за трети пореден месец до най-ниското си ниво от последната рецесия насам, предава Bloomberg.

През октомври Индексът на мениджърите по поръчките PMI за промишлеността, измерван от Института за управление на доставките (ИУД), нарасна до 48,3 пункта, след като миналия месец спадна до 10-годишно дъно от 47,8 пункта.

Докладът в петък отчита ръст в три от петте компонента на индекса - нови поръчки, заетост и материални запаси, но показанията все пак остават под прага от 50 пункта, разделящ разширяването от свиването.

Данните подчертават наличието на сериозни предизвикателствата пред промишления сектор на САЩ. Това принуди някои производители да намалят наемането на работна ръка и инвестициите, въпреки че безработицата остава на най-ниското си ниво от половин век.

Показателят за заетост на ИУД се възстанови от тригодишното дъно до 47,7 пункта, което предполага, че компаниите продължават да съкращават персонал, но с по-бавни темпове. Отчет на Министерството на труда, публикуван в петък, показа, че заетостта в заводите отчита второ поредно понижение през октомври, предизвикано от стачката в GM.

Въпреки че, промишлеността представлява само 11% от брутния вътрешен продукт на САЩ, притеснението е, че влошаването може да се разпространи в други сектори.

Индикаторът за внос на ИУД е спаднал до 10-годишно дъно от 45,3 пункта. Междувременно индексът за експортни поръчки се е възстановил от 10-годишното дъно, отчитайки най-голям ръст от 2011 г. насам. Изкачването до ниво от 50,4 пункта, го превърна в единствения подиндекс с ръст през месец октомври.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още