Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

САЩ натискат за терминала за втечнен газ в Александруполис и IGB

Двата проекта ще позволят навлизането на американски газ в Югоизточна Европа

САЩ натискат за терминала за втечнен газ в Александруполис и IGB

Снимка: Ройтерс

САЩ отново потвърдиха силния интерес, който имат към Балканите и енергийните проекти, особено в газовата сфера. Темата беше повдигната на няколко пъти досега – по време на първото официално посещение на гръцкия премиер Алексис Ципрас в САЩ преди две години и по време на посещението на американския президент Барак Обама в Атина през 2016 година.

Още по темата

Сега и Доналд Тръмп коментира след срещата си с Алексис Ципрас във Вашингтон, че една от важните теми, която и двамата са обсъдили, е свързана с енергетиката. Страната подкрепя усилията на Гърция да стане енергиен център на Балканите. Това включва изграждането на терминала за втечнен газ (LNG) край Александруполис и газовата връзка между България и Гърция – IGB.

Тези съоръжения ще направят възможно навлизането на втечнен газ от САЩ в Югоизточна Европа. „Ще направят живота на хората сигурен и ще създадат работни места“, обясни Тръмп по време на съвместната пресконференция с гръцкия премиер, излъчвана в канала на Белия дом в Youtube.

И двата проекта са признати за проекти с общностно значение за ЕС, защото дават възможност за диверсификация на газовите доставки в Европа.

След дълъг период на забавяне реализацията на новата газова връзка сега се движи по план и очакванията са до края на годината да бъдат обявени и първите търгове за избор на строител и в двете страни. Терминалът за втечнен газ също привлича инвеститорски интерес – преди дни стана ясно, че гръцката газова компания DEPA се присъединява към проекта. Интерес има от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

По време на съвместната пресконференция на двамата лидери беше отбелязано още и възможностите за инвестиции на американски компании в Гърция. „Ние подкрепяме Гърция, проблемите останаха назад – страната има добро управление и се взеха трудни решения“, каза американският президент и допълни, че САЩ ще подкрепят усилията на Атина да излезе от кризата.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас коментира и Турция с думите, че страната трябва да запази европейската и като цяло западната си ориентация, но „пътят към Европа“ зависи от няколко условия – спазването на международните закони е едно от тях, каза още той. 

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
0
 
2
 
22
deant до: Стоян Петров
преди 1 година
Многознайко, вземи отговори на въпроса ми, защото каквото и да гори отделя вредни емисии и горивото струва нещо. Дори на гребла, ще трябват тонове папо, но поне няма да е вредно за околната среда.
1
 
6
 
21
KPetkov до: Стоян Петров
преди 1 година
Няма профилна снимка
Чел съм американска стопанска история така че ми е добре известно това. Американската икономическа политика винаги се е градила на принципа "I win, you loose", а когато не си съгласен паркираме един самолетоносач и те бомбим докато се съгласиш. Самолетоносачите, а не танкерите с евтин газ, са основен коз в прилагането на свободния пазар от американците навсякъде по света, така че не ми съобщаваш нищо ново :)
1
 
3
 
20
0pk до: Стоян Петров
преди 1 година
Абе бая ги мърдат пръстите за да докарват по политически път икономическа изгода за себе си тези в америка.
0
 
7
 
19
0pk
преди 1 година
Ами да вземат да построят САЩ терминал и да доставят газ. Пък който иска - ще купува.
7
 
4
 
18
Стоян Петров до: KPetkov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Как да ти обясня, че всеки "ние в Америка" и пръста си няма да мръднем, за да доставим нещо без икономическа изгода. Знаем че Путин може да заповяда на Газпром да доставя на цена по-ниска от която и да е частна фирма. Е тогава за какво спорим? Ще борим пазара с геополитиката ли?

Още от САЩ
Войните на САЩ от 2001 г. насам струват близо 6 трлн. долара