Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

САЩ удължават строгите мерки до 30 април

Съгласно указанията възрастните хора и онези, които страдат от различни заболявания, трябва да останат по домовете си

САЩ удължават строгите мерки до 30 април

Снимка: Pete Marovich/The New York Times/Bloomberg

Това беше рязко сбогуване на бързото излизане от карантината. В неделя вечерта президентът на САЩ Доналд Тръмп удължи препоръките на Белия дом за противодействие на коронавируса до 30 април. Сега Тръмп се сбогува с изразената си преди няколко дни надежда, че националните ограничения за обществения живот могат да бъдат премахнати на Великден, т.е. на 12 април, предава Bloomberg.

Но на Великден Тръмп очаква пандемията да достигне пика в Съединените щати. Дебора Биркс, ръководител на оперативния щаб на Белия дом, очаква пандемията в Съединените щати да вземе „80 000 до 160 000, вероятно 200 000 жертви“, дори с увеличения срок на ограниченията.

Срокът на предишната препоръка, която бе за 15 дни, изтичаше в понеделник. Съгласно указанията възрастните хора и онези, които страдат от различни заболявания, трябва да останат по домовете си и да избягват социални контакти. Всички американци са призовани да избягват социални събирания, да работят от вкъщи и да не посещават барове и ресторанти.

Още по темата

Препоръките на Белия дом включват, освен всичко друго, ресторантите да предлагат само храна за вкъщи, избягване на натрупването на повече от десет души и затваряне на училищата и офисите, доколкото е възможно. В много щати, особено засегнати от пандемията, като Калифорния или Ню Йорк, губернаторите налагат много по-строги правила, включително и забрана за излизания.

С разширяването на мерките Тръмп реагира на опасенията на многобройни експерти вирусолози, които предупредиха да няма ранно облекчаване. На въпрос дали мерките трябва да бъдат продължени отново след 30 април, Тръмп отговори: „Надяваме се, че не“.

Въпреки това, дори след 30 април в Съединените щати ще има само постепенно връщане към нормалността. В четвъртък Доналд Тръмп очерта сценария си за излизане от ограниченията на САЩ в писмо до губернаторите на щатите. Той иска да използва нарастващата наличност на тестове, за да раздели страната на три рискови зони.

В зависимост от разпространението на вируса, приблизително 3000 окръзи в САЩ трябва да бъдат класифицирани като такива с „висок риск", „среден риск" или „нисък риск". Въз основа на тази класификация мерките за ограничаване на пандемията на ниво окръг следва да бъдат затегнати, поддържани или облекчени.

Белият дом работи по насоки за това, казва Тръмп в писмото до губернаторите, които обаче трябва да бъдат приложени от отделните щати и местните власти.

Този триетапен план трябва да бъде приложен най-рано през май. "Надявам се, че страната ни може да се върне към нормалното си през юни", каза Тръмп в неделя вечерта в розовата градина на Белия дом.

Според данни на университета „Джонс Хопкинс“ заразените с новия коронавирус в САЩ са над 139 000 души, а починалите са над 2400. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо съобщи в неделя, че броят на смъртните случаи от Ковид-19 в този щат наближава 1000 души и представлява над 40 процента от общия брой на жертвите в цялата страна.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
6
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
След 1 месец изолация контингента ще започне да проявява творчество откъм методи на плащане, поради ниска ликвидност - например пазаруване с черна маска за цяло лице (притив covid) и други подобни.
2
 
5
 
2
преди 3 месеца
САЩ проиграха от Китай!
Глобализацията вече няма смисъл.
Пратиха всичко по дяволите - което и се случва към момента....
6
 
6
 
1
преди 3 месеца
САЩ удължават строгите мерки до 30 април

Познайте колониалната администрация го кога ще държи хората тук под затвор!

Още от САЩ
Ентусиазмът на американските борси бе попарен и те завършиха деня със спадове