Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Силният долар вече не е толкова добър за САЩ

Мнозина обсъждат въпроса дали САЩ трябва да преследват по-силен или по-слаб долар, или дали това изобщо има значение

Силният долар вече не е толкова добър за САЩ

Снимка: pixabay.com

Може би никой друг израз на икономическия жаргон не обърква толкова, колкото терминът „силен долар“. Изразът предполага сила, с която САЩ грубо задминава икономическите си съперници.

Всъщност силата на долара просто означава покупателната сила – по-силният долар позволява на гражданите и бизнесите в САЩ да купуват повече неща от чужбина, а по-слабият долар им помага да продават повече неща на международните клиенти, пояснява финансовият колумнист на BloombergView Ноа Смит. Ако искате да продавате повече в чужбина - слабият долар е сила.

Много хора обсъждат въпроса дали САЩ трябва да преследват по-силен или по-слаб долар, или дали това изобщо има значение. Самият президент Доналд Тръмп очевидно няма ясно мнение по темата и не мога да го обвинявам, пише Смит. Въпросът е наистина труден.

Преследването на по-силен долар означава, че САЩ искат да купуват повече неща, докато преследването на по-слаб означава, че иска да продава повече неща. В момента САЩ купуват много повече, отколкото продават:

Това означава, че чужденците акумулират финансовите пасиви на САЩ. Те държат долари, държавни облигации и други. Ако искат, могат да ги разменят за произведени в САЩ стоки и услуги. Затова търговският дефицит е начин САЩ да консумират и инвестират повече днес за сметка на бъдещите инвестиции и потребление.

Ако САЩ взимаха заеми отвън, за да инвестират у дома, както правят много развиващи се държави, това не би било тревожно – повече инвестиции днес означават по-богата страна утре. Но явно не това се случва. През 90-те и началото на новия век САЩ инвестират исторически нормален дял от брутния вътрешен продукт. Това десетилетие обаче търговският дефицит остава висок, а инвестициите са много по-ниски от нормалното:

Тази тенденция е малко тревожна, тъй като означава, че страната живее отвъд не само на сегашните си средства, но и на бъдещите си – без по-сериозни местни инвестиции днес, търговските излишъци, нужни, за да се платят обратно външните дългове в бъдеще, ще бъдат по-трудни за постигане. А това може да е нещо трудно за понасяне от американците в бъдеще и може да доведе до политически сътресения. Ще се появи и изкушението дългът да се надуе още повече, което, ако излезе извън контрол, ще доведе до икономическа катастрофа.

Затова има известен смисъл в това американските лидери да искат да намалят или премахнат търговския дефицит на САЩ. Въпросът е дали отслабването на долара е подходящ начин да се направи това.

Още по темата

Тъй като САЩ нямат капиталов контрол, който да ограничава движението на парите в и извън страната, отслабването на долара ще означава, че Федералният резерв ще трябва да понижи лихвените проценти. В момента той прави точно обратното. Но ако Фед реши, че е нужен по-слаб долар, може да спре да затяга политиката. Ако последните няколко години може да са показателни, рискът от инфлация, причинена от поддържането на ниски лихвени проценти, вероятно няма да бъде голям.

Реалната цена за таргетирането на обменния курс ще означава, че Фед ще предаде голяма част от силата си да използва паричната политика, за да стабилизира местната икономика.

Съществува и въпросът дали по-слаб долар ще промени особено търговския баланс. Тези дни американските износители са и големи вносители. По-слаб долар ще подкрепи продажбите им, но и ще повиши разходите им, тъй като цената на вносните им компоненти и материали ще се вдигне.

Ето защо доклад от 2014 г. на Мари Амити, Олег Итсхоки и Йозеф Конингс сочи, че валутните движения не са били много ефективни при промяната на търговския баланс през последните години. Това подкрепя откритията на по-ранно проучване. Валутните обезценявания вече нямат икономическата сила отпреди, пише Смит.

Алтернативна политика е корекцията на граничните такси, обмисляна сега от Конгреса, което би понижило данъците за износителите и би ги повишило за вносителите. Това ще помогне да се преборят данъчните убежища и да се намалят сумите, които компаниите заделят, за да укриват данъци. Въпреки това влиянието върху търговския дефицит може да бъде приглушено, по същата причина описана по-горе – големите износители са и големи вносители.

Тези стратегии може и да си заслужават опита, но в дългосрочен план най-лесният начин да се елиминира търговският дефицит може да е американците да бъдат насърчени да спестяват повече, а американските компании – да инвестират повече. Това не само, че ще намали търговския дефицит, но и ще остави по-богата икономика за бъдещите поколения.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
20
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
Всеки път, когато човечеството е забравяло простият принцип, че курсът на една валута се определя от състоянието на икономиката, а не от това колко банкноти може да напечата централната банка, са настъпвали кризи. А състоянието на икономиката се определя от тези, които произвеждат стоките, които се купуват с пари, а не от тези, които произвеждат парите.
1
 
16
 
2
преди 3 години
Няма профилна снимка
Ха,ха! Какво стана сега господа икономисти и финансисти? Май започнахте да ги бъркате вече понятията. Да не се окаже, че слабият долар е силният долар или - не дай боже, че няма никакво значение! Май започват да издишат най-новите и съвременни икономически теории, защото вече изпробвахме почти всичко без някакъв особен ефект. Защо се получава така,а? Май в сложното уравнение на икономиката, производството и пазарите парите не играят чак толкова важна роля, колкото им се приписва напоследък ?!? Дали пък не е време да си припомним старите и отхвърлени виждания и да си зададем въпроса защо на времето точно банкерите са нарекли скъпите валути "силни", а евтините "слаби". Може пък да са имали нещо предвид хората.
12
 
11
 
1
преди 3 години
силен слаб долар боли ги фара щатите чичо сам нали печатарницата е при тях а и да не забравяме че и бухалката е в тях много важно нещо които не слушка му режат ушичките еееееее станаха наи великата държава а които си няма работа може да разтяга локуми колкото си иска

Още от САЩ
Смелите обещания на Тръмп за Covid-ваксина натежават на доверието в нея