IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТПТИ няма да бъде подписано сега, призна Ангела Меркел

Германският канцлер все още не е обявила официално ще се кандидатира ли за нов мандат

22:03 | 17.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ, TTIP) няма да бъде подписано на този етап. Това стана ясно от думите на германския канцлер Ангела Меркел по време на срещата й с американския президент Барак Обама, предаде RTE

Споразумението е отишло на заден план след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Той даде сигнал, че не подкрепя подписването на ТПТИ.

"Постигнахме голям напредък в преговорите, но то няма да бъде подписано сега", каза германският канцлер. Тя добави, че "някой ден" двете страни отново ще се върнат към споразумението.

По време на разговорите между Обама и Меркел в Берлин беше повдигната и темата за политическото бъдеще на германския канцлер. Американският президент се изказа много ласкаво за нея и заяви, че ако е германски гражданин, би подкрепил нейната кандидатура.

Но Меркел отказа да съобщи дали ще се кандидатира за четвърти мандат начело на Германия, допълва Ройтерс.
Ангела Меркел управлява Германия от 2005 година насам. Очакванията са, че до дни тя официално ще обяви дали ще се бори за нов мандат. Нейни близки сътрудници вече коментираха, че Меркел ще опита за четвърти път да спечели изборите и да остане на поста си.

Ройтерс цитира и проучване на общественото мнение, поръчано от ARD, което показва лек спад на подкрепата за консервативната партия на Меркел. Ако изборите бяха днес, тя ще набере 32% от гласовете на германците. Резултатът е с 1 п.п. по-нисък спрямо проучване в началото на ноември.

Център-лявата Социалдемократическа партия, част от управляващата коалиция, ще получи 23% от гласовете, или с 1 п.п. повече спрямо предишното проучване на общественото мнение. Партията на Зелените също увеличава подкрепата си до 13%, докато антиимигрантската "Алтернатива за Германия" губи 1 п.п. до 12% от гласовете.

Барак Обама е на финално посещение в Европа. Преди Берлин той посети Гърция и изказа подкрепа си към правителството на Сириза за опрощаване на част от гръцките дългове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Една хубава новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още