IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малмстрьом: Преговорите за ТПТИ ще продължат с новата администрация в САЩ

Според еврокомисаря по търговията уроците от преговорите с Канада ще помогнат за постигане на споразумение със САЩ

14:09 | 29.10.16 г.
<p>
	Сесилия Малмстрьом.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сесилия Малмстрьом. Снимка: Архив Ройтерс

„Спорното и горещо обсъжданото търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ все още не е мъртво и преговорите ще продължат с новата администрация във Вашингтон след изборите. Това заяви Сесилия Малмстрьом, еврокомисар по търговията, цитирана от Ройтерс.

Аналогичното споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) трябва да бъде подписано в неделя след първоначална съпротива от властите в белгийския регион Валония.

Пол Магнет, премиерът на Валония, който поведе съпротивата срещу споразумението CETA, заяви в петък, че с консенсуса, който е успял да договори, Трансатлантическото партньорство за търговия и ивестиции (ТПТИ / TTIP) е „мъртво и погребано“. 

Малмстрьом заяви, че не е съгласна с тази оценка и че работата ще продължи с новата администрация в САЩ. „ТПТИ не е мъртво, но то все още не е споразумение“, каза тя в Брюксел след церемонията, на която Белгия формално даде своето съгласие за подписването на CETA.

“Изборите в САЩ по естествен път ще сложат пауза в преговорите и ще ги подновим с новите власти”, каза Малмстрьом.

И ТПТИ, и CETA предизвикаха демонстрации от страна на синдикати и активисти, които твърдят, че споразуменията ще навредят на работниците, околната среда и стандартите за обществено здраве, като позволят корпорациите да притиснат демократично избраните правителства в Европа.

По думите на Малмстрьом уроците от преговорите с Канада ще помогнат за постигане на споразумение със САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още