IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Не става дума за импийчмънт, а за държавен преврат

Той имал за цел да отнеме властта на хората, техните гласове, техните свободи, твърди американският президент

11:20 | 02.10.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ускори атаките си срещу депутатите, които разследват  жалба на разобличител срещу него, като заяви, че това представлява „преврат“.

„Стигнах до извода,че това, което се случва сега, не е „импийчмънт", то е ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ, който има за цел да отнеме властта на хората, техните гласове, техните свободи, тяхната втора поправка (на конституцията), религията, въоръжените сили, стената по границата (с Мексико) и дадените им от Бога права на граждани на Съединените американски щати", писа Тръмп в Twitter.

Туитът бележи седмия път тази година, когато Тръмп пише в социалната медия, че е бил обект на опит за преврат, но е първият, откакто избухна скандалът във връзка с взаимодействията му с президента на Украйна.

Демократите от Камарата на представителите ускоряват разследването си за импийчмънт, искайки да им бъдат доставени документи от личния адвокат на Тръмп Руди Джулиани. Генералният инспектор на Държавния департамент планира да информира в сряда няколко комисии на Камарата за документи, свързани с Украйна, предава Bloomberg.

Кърт Волкър, който миналата седмица подаде оставка като специален представител на САЩ в Украйна, потвърди, че ще даде показания на закрито заседание в четвъртък пред три комисии на Камарата като част от разследването им за импийчмънт, съобщи служител на един от комисиите.

Междувременно държавният секретар Майк Помпейо се противопостави във вторник на депутатите, заявявайки, че няма да позволи на три комисии на Камарата да „тормозят“ служителите му в предоставянето на показания.

Волкър е бивш представител на САЩ в НАТО и позицията му бе свързана с почасова и безплатна работа в помощ на властите в Киев в конфликта им с Русия. Но според доклад до главния инспекторат на американското разузнаване той бе посочен като първият, който се е заел да обяснява на Украйна какво да направи, за да изпълни желанието на Тръмп.

Според американски медии новият президент на Украйна Володимир Зеленски и правителство на страната са го помолили в началото на лятото да им помогне да установят контакти с Джулиани. Сега бившият кмет на Ню Йорк твърди, че осемте му разговора с Волкър и комуникациите помежду им показвали, че е действал от името на Държавния департамент. В действителност нито Белият дом, нито Държавния департамент са поемали подобна инициатива.

В ситуацията бе замесен и постоянният представител на САЩ в Европейския съюз Гордън Саундланд, който е съпровождал Волкър при първата му среща с властите в Киев на 26 юли, ден след телефонния разговор на Тръмп с новия президент Зеленски. „Те общо взето знаеха всичко, което правя, така че то беше сторено с одобрението и по молба (на американската администрация)", настоява сега Джулиани, според когото той заслужава благодарности, а не критики, че е решил проблем между двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
Време е да прочетеш нещо! Със четене на новини и гледане на тв, няма да стане!Прочети основите на римското право, после разделението на властите от Монтескьо, после конституцията на САЩ. И чак след това осмисли думата преврат!Ако не стане хвърляш всички дипломи и марш в малата при нашите. Там ще те слушат в захлас и ще ти се радват, какъв си им умникХахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
dr.5rov
преди 4 години
Мисля, че дори и да няма импийчмант, Тръмп ще го скапят. Може да не е сега. Може да е по-нататък, но става все по-малко вероятно да издържи. Може би е прав един американски коментатор, който твърди, че в момента при тях се води студена война. Явно там елитът е влазъл в много люта битка помежду си. Никой не търси и не иска компромиси, а играта е безкарйно коварна и безмилостна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 4 години
тук все втори *** се мисли за съдия от Варховния съд ... е как като е законно можеш да го наречеш преврат ... ти нормален ли си ?"променят се скришом и тихомълком правилата",Викаш целата Републиканска партия не го е видяла, но наш Бай *** от 10 000 км знае че има задкулисие ! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 7
stefan_penev
преди 4 години
Както винаги, Тръмп е много точен, но разбира се нехаресващите го бързат да го оплюят. Това може да се нарече и преврат. Да, облечено е в законова форма на процедура за импийчмънт, но при абсурдни правила. Намира се обвинител, променят се скришом и тихомълком правилата, така че той дори и без да е свидетел, да може по препредадени му от трети лица слухове да оформи жалба. Жалбата е написана от правна кантора, преправен е разговора да звучи във вид правно издържан, така че, да се оформи недвусмислен извод за изнудване. Дават се указания на телевизиите да не дават трибуна на Джулиани, привикват държавни служители, за да ги заплашат, че ще ги обвинят. Представят в Конгреса изманипулирана и тенденциознно променен телефонен разговор. Това наистина е опит за преврат. Той иска да свали Тръмп или поне да го злепостави до степен, че да попречи за избирането му. Да, обаче, нещата тотално се променят. Колкото повече настояват за импийчмънт, толкова повече се злепоставят. Вече Джулиани представя непрекъснато доказателства за престъпления. За Русия нямаше доказателства, че се е намесила в избори 2016, но за Украйна вече има такива. Корупцията с баща и син Байдън е повече от явна, както и оправданието, че бащата дори не е говорил със сина си за неговия бизнес. Байдън е вече извън играта, колкото и да не им се иска. А за вероятната победителка, Елизабет Уорън, дори и Зукърбърг обърна внимание, какъв ужас ще настъпи ако спечели изборите и ще се бори с нея чрез съд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 12
khao
преди 4 години
Ти на колко си, на шест?----неее, той е учител и учи децата ... ти не го учи него ! :):)После да не се чудиме всички защо новото поколение тотално неграмотно, но с неграмотни учители толкова ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 4 години
александра окасио-кортес нема шанс в скоро време (поне според мен) ... не мисля че е решение да се смени един малoyмник с друг .... ако пък случайно стане, ще е още по зле. Защото ще се люшнат в другата крайност, което още повече ще поляризира обществото... а са тръгнали, щом отново започнаха да се наричат прогресивни :):)Историята ни учи че истината винаги е в баланса и по средата, с крайни лозунги е до време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 12
khao
преди 4 години
сега ти си увреден, нпма как да ме разбереш ... то благодарение на медиите и доказаната руската намеса му се отвори шанс ... Иначе колко да е честен, я ми кажи как се вика на човек който е бил във всяка партия и от всяка се е опитал да стане президент и чак на 4тия път му вържа .... у наше село му викаме политическа прocтитутка, у ваш незнам ! ... за това не обиждай демократите, Тръмп е бил и такъв !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 11
Бидонойл
преди 4 години
Не съм запознат със случая на Джулиани, но съдейки по маниакалните ти реакции, подозирам че "изнудване" е само твоя интерпретация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Значи не е в противоречие с: да изнудват Руди Джулиани - адвокат на Доналд, да доносничи срещу му? Ти в часовете по право спеше на последния чин, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Само за протокола: ако не бяха медийните машшшшшинации на мерзавците от т.нар. "демократическа" партия, които изкараха този честен човек едва ли не людоед, победата му би била категорична !!! И тия машшшшшинации не престанаха в нито един момент, да напомням ли провалът с "руската връзка"? Тръмп е прав: това е преврат, но да действа като при. Военно положение, арести на престъпна политическа върхушка, трибунал, електрически стол !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още