IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Политическото насилие няма място в САЩ

Медиите носят отговорността да зададат цивилизован тон и да спрат безкрайната враждебност, твърди американският президент

08:06 | 25.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп малко преди заминаването си за Уисконсин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп малко преди заминаването си за Уисконсин. Снимка: Ройтерс

Президент на САЩ Доналд Тръмп отправи към нацията призив за единство и заяви, че политическото насилие е неприемливо в Америка, след като подозрителни пакети бяха изпратени до влиятелни политици от Демократическата партия, предаде Ройтерс.

„В моменти като този трябва да се обединим и да изпратим много ясно, силно, несъмнено послание, че проявите на политическо насилие или заплахите с насилие нямат място в Съединените американски щати", подчерта президентът от Републиканската партия. Той увери, че разследването има пълната подкрепа на правителството, което не пести никакви ресурси, за да изправи извършителите пред съда.

Късно в сряда Secret Service съобщи, че е прехванала подозрителни пакети, изпратени до бившия президент Барак Обама и бившия държавен секретар Хилари Клинтън. Освен това беше съобщено, че такива пакети са били изпратени до сградата на CNN в Ню Йорк, жилището на милиардера Джордж Сорос и други личности, които често са обект на подигравки от Тръмп, отбелязва Ройтерс.

Пакети са били изпратени и до бившия шеф на ЦРУ Джон Бренън и до бившия правосъден министър Ерик Холдър. И депутатът на демократите Максин Уотърс е получила подозрителен пакет. 

Президентът на САЩ не спомена поименно никой от адресатите на изпратените пакети, но заяви, че "ние сме изключително гневни, разстроени и недоволни от това, на което станахме свидетели тази сутрин и ще изясним изцяло" този случай.

По-късно в рамките на своя предизборна изява в Уисконсин Тръмп призова за повече благоприличие в политическия дебат и възползва възможността за по-широка атака срещу медиите. Те също имали „отговорността да зададат цивилизован тон и да спрат безкрайната враждебност и постоянните негативни и често лъжливи атаки и истории", каза Тръмп.

А медиите, които често пишат критични материали за него, той многократно нарича „врагове на народа". Наскоро американският президент дори похвали конгресмен за насилствената му атака срещу журналист.

При сега изпратените взривни вещества според антитерористичното звено на Ню Йорк и ФБР очевидно става въпрос за просто изградени тръби-бомби. PVC тръбите съдържали черен прах и детонатор, както съобщава NBC, цитирайки трима следователи. Никой не е бил наранен от откритите във Вашингтон и Ню Йорк взривни устройства. Подплатените пликове са били прихванати, преди да стигнат до адресатите си. Според ФБР пликовете са подобни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още