IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп ще поиска САЩ да се оттегли от Международния договор за търговия с оръжия

Договорът регулира бизнеса с конвенционални оръжия на стойност 70 млрд. долара и цели да запази оръжията извън ръцете на нарушителите на човешките права

20:51 | 26.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се зарече да отмени статута на САЩ като страна, подписала Международния договор за търговия с оръжия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Говорейки пред делегатите от Националната оръжейна асоциация в Индианаполис, Тръмп каза, че ще поиска от Сената на американския Конгрес да не ратифицира договора, който бе подписан през 2013 г. от неговия предшественик Барак Обама.

"Взимаме си подписа обратно", каза Тръмп. "Ще подпиша послание, в което ще поискам от Сената да прекрати процеса по ратифициране на договора".

В последните си дни на власт Обама беше пратил договора за ратификация в Сената, но до нея така й не се стигна.

По-рано днес неназовани американски представители съобщиха за това намерение на Тръмп. Агенция Ройтерс припомни тогава, че Националната оръжейна асоциация - влиятелно оръжейно лоби - от дълго време е против споразумението, което беше договорено в ООН.

Сега пред делегатите на форума в Индианаполис Тръмп е определил международния договор като "погрешно насочен" и е казал, че той нарушава конституционните права на американците, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

При съобщаването на новината делегатите на форума аплодирали Тръмп, съобщава Ройтерс. Много от тях са носели червени шапки с изписан върху тях предизборния лозунг на Тръмп "Да направим Америка отново велика".

Международният договор регулира бизнеса с конвенционални оръжия на стойност 70 млрд. долара и цели да запази оръжията извън ръцете на нарушителите на човешките права. Оръжейната асоциация обаче твърдеше, че договорът подкопава вътрешните права на американците относно оръжията. Тази гледна точка бе отхвърлена от администрацията на Обама.

Тръмп каза днес, че ООН скоро ще получи официално уведомление за решението му.

През април 2013 г. Общото събрание на ООН одобри договора и тогава САЩ, износител номер едно в света на оръжия, гласува в негова подкрепа, въпреки яростната съпротива на оръжейното лоби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още