IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможната търговска сделка подсилва Wall Street*

Продължителното прекратяване на огъня би „спомогнало за намаляване на бизнес несигурността, твърди анализатор

16:57 | 04.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американските борсови индекси стартираха първата за седмицата сесия с ръстове  в понеделник заради нарастващите надежди, че Съединените щати и Китай ще прекратят търговския си спор още през този месец.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 95,87 пункта, или с 0,37%, до 26 122,19 пункта. По-широкият бенчмарк S&P 500 се повиши с 10,68 пункта, или с 0,38%, до 2 814,37 пункта. Технологичният индекс Nasdaq Composite се повиши с 41,27 пункта, или 0,54%, до 7 636,62 пункта при откриването на сесията.

В Европа Stoxx Europe 600 нарасна с 0,5%, следвайки големите ръстове в Азия, където китайските книжа достигнаха деветмесечен връх

The Wall Street Journal съобщи в неделя, че САЩ и Китай са в последния етап от преговорите за сключване на търговско споразумение след месеци на ожесточени спорове. Пекин предлага да се намалят митата и други ограничения върху американските стоки, докато Вашингтон обмисля премахването на повечето, ако не и на всички, санкции срещу китайски продукти от миналата година.

„Днешното рали до голяма степен се подхранва от оптимизма във връзка с търговската сделка“, пояснява Дасяо Ли, главен икономист в Yingda Securities Co.

Напрежението в сферата на търговията между двете най-големи икономики в света се отрази негативно на акциите през последните месеци, тъй като се засилиха опасенията, че разликата в митата може да подсили вече забавящия се глобалех растеж.

Тай Хуей, главен пазарен стратег за Азиатско-тихоокеанския регион в J.P. Morgan Asset Management, заяви в съобщение до клиентите си, че продължителното прекратяване на огъня би „спомогнало за намаляване на бизнес несигурността“.

По отношение на валутите индексът WSJ Dollar, който следи долара срещу кошница от 16 валути, е нараснал с 0,1%. Доходността по 10-годишните американски облигации се понижи леко до 2,751%, от 2,755% в петък. 

Инвеститорите очакват натоварената седмица, в която предстоят послания от централни банки и икономическите данни, като тези за броя на работните места в САЩ за февруари. Във вторник се чакат новини от централната банка на Австралия, в сряда - от канадската, а в четвъртък - от ЕЦБ. В Китай пък от вторник ще заседава Националния Народен Конгрес, който ще трябва да реши какви ще са целите за икономическия ръст пред страната.

*Актуално към 16,45 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 11.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още