Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Wall Street започва сесията с оптимизъм въпреки слабите данни за безработицата*

Липсата на законопроект за пакет от стимули накара Goldman Sachs да намали прогнозата си за ръста на БВП през четвъртото тримесечие до 3% от 6% на годишна база

Wall Street започва сесията с оптимизъм въпреки слабите данни за безработицата*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в четвъртък на зелена територия въпреки незадоволителните данни за безработицата, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава със 104,77 пункта, или 0,42%, до ниво от 26 874,97 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нараства със 17,82 пункта, или 0,55%, до 3257,16 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,79%, или от 82,58 пункта, до 10 717,27 пункта.

Акциите на Apple поскъпват с 1,7%, а тези на Microsoft и Alphabet също отчитат ръст в цените си с повече от 1%. Книжата на  Facebook се търгуват с 0,9% по-високо, а тези на Amazon поскъпват с 2,2%.

Молбите за обезщетения при безработица са нараснали с 4 хил. до 870 000 през седмицата, завършила на 19 септември. В същото време анализаторите, анкетирани от Dow Jones, очакваха ниво на показателя от 850 000. Повторно подадените молби, включващи лицата, които получават финансова помощ поне две седмици, са намалели слабо, но все още оставят повече от прогнозираните.

„Обезщетенията при безработица, които са най-важният показател в момента, не отговориха на очакванията и нараснаха на седмична база“, заяви в бележка от четвъртък стратегът на Evercore ISI Денис ДеБушер. „Тъй като Фед намалява собствената си надеждност, като непрекъснато подчертава неефективността на паричната политика и призовава за фискална подкрепа, по-слабите данни ще имат голямо влияние върху рисковите активи", коментира той.

Още по темата

Wall Street също се бори с липсата на нови фискални стимули, които според някои икономисти и Федералния резерв са необходими, за да продължи икономическото възстановяване.

Тази липса на законопроект за пакет от стимули накара Goldman Sachs да намали прогнозата си за ръста на БВП през четвъртото тримесечие до 3% от 6% на годишна база.

„Смятаме, че сега е ясно, че Конгресът няма да се споразумее за допълнителен фискален пакет“, пише в бележка Ян Хациус, главен икономист в Goldman Sachs. „Това означава, че след последния кръг от допълнителни обезщетения за безработица, който в момента се изплаща, всяка допълнителна фискална подкрепа вероятно ще трябва да изчака до 2021 г.“, каза още той.

Досега през септември S&P 500 е спаднал със 7,5%, докато Dow се е понижил с 5,8%. Nasdaq Composite е отписал 9,7%. Акциите на Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet и Microsoft са поевтинели  с поне 11% през септември.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,671% и 1,408%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 94,42 пункта.

Еврото поевтинява с 0,07% спрямо щатската валута до 1,165 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 0,12 долара до 41,89 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат ръст в стойността си от 0,19 долара до 40,12 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,02% до 1868,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:17 ч.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Технологичните гиганти дадоха тласък на щатските индекси