Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Законите на САЩ за оръжията са изградени върху фантазии и страх

Липсата на вяра в институциите принуждава американците да търсят защита за себе си и семейството чрез оръжията в страх от чужда агресия

Законите на САЩ за оръжията са изградени върху фантазии и страх

Снимки: Bloomberg L.P.

Тези, които проектираха и изградиха ужасяващото статукво на Америка за оръжията, сега ни молят да говорим за нещо друго. Не трябва да „политизираме“ последната масова стрелба, казват те, като обсъждаме какво е направило това възможно и какви политики бихме могли да променим, за да предотвратим нова подобна трагедия в бъдеще, пише в коментар за The Washington Post колумнистът Пол Уолдман. 

Още по темата

Но за да си представим нещо различно, трябва да разберем идеологията, създала настоящия правен режим в САЩ. Той е изграден върху основата на фантазията и терора, които издигат въображаеми заплахи и постановяват, че отговорът на тези заплахи може да дойде само от хората, никога чрез институциите, които създават, или правителството, което ги представлява.

Не - само изолираният, тежко въоръжен индивид може да се надява да запази живота на семейството си - така че дори не си помисляйте за промяна на законите, освен ако идеята ви не е да поставите повече оръжия в ръцете на повече хора.

За какви фантазии говорим? Най-важното е, че правителството на САЩ винаги е на крачка от преминаването към тоталитарно потисничество и от това го възпира само страхът му от въоръженото население, готово да започне да убива войници и полицаи, изтъква Уолдман.

И така, след убийствата в Увалде, Тексас, представител на щата Флорида отправи в Twitter изрична заплаха да убие президента на САЩ: „Имам новини за объркания, който твърди, че е наш президент – опитайте се да вземете нашите оръжия и ще разберете защо е написана Втората поправка".

Тази идея изобщо не е необичайна - защитниците на свободното притежание на оръжие вечно твърдят, че техните права са единственото нещо, което предпазва Америка от превръщането ѝ в нацистка Германия. Или както републиканският кандидат за Сената от Аризона Блейк Мастърс го казва в реклама: „Без право на оръжие скоро няма да имате права“.

Странно, те никога не обясняват защо страни като Англия, Франция, Дания и всяка друга либерална демокрация не са се превърнали в брутална диктатура въпреки относително невъоръженото си население.

Следващата фантазия - тази, която ръководи толкова много хора, дълбоко потопени в оръжейната култура, е тази за предстоящо нападение, което може да бъде посрещнато само с достатъчна огнева мощ. Защо ми трябват всички тези полуавтоматични пушки, оръжия, предназначени да убиват хора във война? - Заради домашните нашественици, терористите, гангстерите, които идват да убият мен и семейството ми.

Тази идея за свят на хаотично насилие преобладава в консервативните медии (където Антифа и Black Lives Matter изпепеляват градовете и идват да унищожат вашата общност) и реториката на оръжейните групи и застъпниците на този вид свобода. Централна част на това послание е, че никакъв колективен или правителствен отговор няма да защити вас и вашето семейство. Ченгетата няма да стигнат достатъчно бързо, законите не спират „лошите“ и в крайна сметка вие оставате въоръжени и сами и трябва или да убиете, или да бъдете убити.

Трагичната ирония е, че когато тази фантазия е водещият принцип на закона, тя създава свое собствено оправдание и версия на собствената си реалност. Тъй като е доста лесно всеки да се сдобие с автомат AR-15, вие също се нуждаете от такъв. Тъй като никога не знаете кога някой може да ви засече на пътя или по друг начин ще бъде груб с вас, примерно на опашката в Starbucks, на всеки трябва да бъде позволено да носи оръжие, без да се изисква разрешение или обучение.

Единственото нещо, което спира лош човек с пистолет, е добър човек с пистолет. Ако се окаже, че това не е вярно - тъй като не беше в Бъфало или Увалде - тогава отговорът трябва да бъде свързан с осигуряването на все повече и повече оръжия.

Политиката тук е очевидна: не си струва дори да се опитвате да изработите каквото и да е политическо решение за насилието с оръжие. Както каза главният прокурор на Тексас Кен Пакстън - след клането в Увалде законите са безсмислени.

„Хора, които стрелят по хора, които убиват деца, те не спазват законите относно убийствата. Те няма да спазват и законите за оръжията“, казва той пред Newsmax. Въпреки че стрелецът от Увалде всъщност е следвал законите за оръжията - той е изчакал до 18-ия си рожден ден, за да закупи законно пушката, която използва, за да убие тези деца.

Или както се изрази Шон Ханити от Fox News, всеки, който иска ограничения върху оръжията, трябва да отговори на този въпрос: „Какво ще направите, ако някой проникне в дома ви през нощта и иска да навреди на вас и семейството ви?“ Кошмарът идва и никой освен вас и вашето оръжие не може да го спре.

Знам, че много хора ще възразят: „Аз съм безопасен и отговорен собственик на оръжие. Не мисля, че ще се изправя срещу терористична група в местния супермаркет. Нямам проблем с разумните правила за оръжията".

Има милиони хора, за които това е вярно. Но те не са тези, които определят дневния ред на Републиканската партия и не са тези, чиито вярвания са ръководили нашите закони.

Техният фантастичен свят на ужас и страх ни даде законите, които имаме сега. И ще направят всичко възможно, за да останат такива, каквито са, заключва Уолдман.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
преди 1 месец
Рухи ква стана тя, сюжетът се разпада -...CPD says the man who was shot last night at Renaissance Circle has died, and his name is Dennis ButlerBefore the shooting, he allegedly pulled an AR-15-style rife at a birthday/graduation. CPD tells us a person at the party shot and killed Butler - Глей сега как добър човек с легално оръжие спира лош човек. Като в приказките, Рухи. https://***.zerohedge.com/political/law-abiding-west-virginia-woman-concealed-firearm-stops-mass-shooting
2
 
0
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Странно... по този въпрос не мога да преценя на чия страна да застана. От една страна, притежателите на оръжие са прави. При нападение полицията/правосъдието/прокуратурата и тн структури няма да ги защитят. Дори няма да си мръднат пръста преди да е твърде късно. При безредици и бунтове пък въобще не може да се разчита на тях (ще са заети да пазят управляващите). От друга страна, идеята за тежко въоръжени *** със слаб интелект и още по-слаби задръжки, които стрелят на посоки също не ми харесва.
0
 
7
 
3
преди 1 месец
И Брайвик(може и да греша името) като поизтреби ония в Норвегия какво? При наличие на закон за ограничения на пушките?..
1
 
4
 
2
преди 1 месец
"Единственото нещо, което спира лош човек с пистолет, е добър човек с пистолет. Ако се окаже, че това не е вярно - тъй като не беше в Бъфало или Увалде" - защо бе Рухчо не си вършиш елементарната работа, защо не прочетеш поне една страничка, преди буквално да копи-пействаш лъжливите твърдения, които са ти пратили от Министерството на Истината и Пропагандата? Щото накрая твоето име седи отгоре и ти се излагаш? КОЙ спря стрелеца в Увалде? "Federal agents who went to Robb Elementary School in Uvalde, Texas, on Tuesday to confront a gunman who killed 19 children were told by local police to wait and not enter the school and then decided after about half an hour to ignore that initial guidance and find the shooter, say two senior federal law enforcement officials. " Полицията седи отпред, SWATовете отморяват по пейките, накаря на едни добри хора с оръжие им писнало и влезли да приключат драмата. https://***.nbcnews.com/news/us-news/federal-agents-entered-uvalde-school-kill-gunman-local-police-initiall-rcna30941
1
 
5
 
1
преди 1 месец
"ужасяващото статукво на Америка за оръжията" - тоест, че имаш право да притежаваш оръжие? НО ТОВА Е УЖАСЯВАЩО! Ъмм тоест КВО? "Както каза главният прокурор на Тексас Кен Пакстън - след клането в Увалде законите са безсмислени." - След това събитие ПОЛИЦИЯТА Е БЕЗСМИСЛЕНА, май? Която седеше отпред с две ръце вкопчена във вътрешната страна на джабавете си, и единствено реягираше ако някой родител се опитваше да влезе в сградата? Бре бре тая пропаганда толкова силна, че даже наш Рухи пише по точките... Много интересно. Защо толкова искат да отнемат оръжията на американците, че чак в България пънат да влияят на обществееното мнение. КхъКХЪNWO

Още от САЩ
Байдън може скоро да обяви вдигане на част от митата върху китайския внос