Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Smart planning

Нов жилищен комплекс за 80 млн. евро ще се открие в полите на Витоша

Първата фаза на проекта River Park ще стартира през април 2020 г. и се очаква да бъде завършена за две години

Нов жилищен комплекс за 80 млн. евро ще се открие в полите на Витоша

Снимка: River Park

Нов жилищен комплекс от затворен тип, само на 20 минути от центъра на София, ще се появи в подножието на Витоша. River Park ще се реализира на терен от 215 000 кв.м край пътя за лифта в столичния квартал „Симеоново“ и както може да се очаква от името му, е обграден от живописна река и зелени площи с над 3000 дървета. Комплексът е проектиран така, че да върне природата в ежедневието на обитателите си, без да ги лишава от удобствата на града.

Подготвителните дейности по проекта, включващи разрушаването на съществуващите на терена недостроени жилищни сгради, са започнали преди три седмици и ще продължат до края на годината. Очаква се първата фаза на проекта, която ще включва изграждането на 110 къщи, да започне през април 2020 г. и да бъде завършена точно за две години. 

Вторият и третият етап предвиждат изграждането на съответно 131 и 117 жилищни единици, като в завършен вид комплексът ще разполага с 352 редови, двойни и единични къщи с двор, изградени със съвременни и устойчиви материали. 

Площта на парцела на River Park е 215 хил. кв. м, като само 36 хил. кв. м са планирани за застрояване, а останалата площ ще бъде зелена територия. В близост до комплекса се намират търговски център, спирки на градския транспорт и бъдеща метростанция.

Проектът е изготвен от „Иво Петров Архитекти“ , а инвеститор е Real Estate Developments. Инвестиционната компания е дъщерно дружество на холандската компания Dynamic Group, която е част от мащабна група в сектора на недвижимите имоти с проекти в Европа, Северна и Южна Америка и Южна Африка. От 2005 г. насам Dynamic е инвестирала над 50 млн. евро в проекти в България. Очаква се инвестицията в River Park без цената на земята да надхвърли 80 млн. евро.

Живот сред природата на крачка от града

Подобно на компанията майка в Холандия Real Estate Developments работи в България предимно със собствен капитал. „Това ни помогна да преодолеем сравнително лесно кризата през 2008-2009 г. и отново да участваме в проекти, които осигуряват добро качество на клиентите ни“, казва пред Investor.bg главният изпълнителен директор на компанията Ори Нив. Той присъства в бизнеса с недвижими имоти в София от близо 20 години, а в портфолиото му влизат жилищни комплекси като Sofia Gardens и Vitosha Tulip.

„Лайтмотивът на новия ни проект е „живот сред природата“ и той се изразява в създаване на безценни моменти в уютна и хармонична жизнена среда близо до града и в подножието на планината“, казва Нив. „Локацията на River Park е дар за всеки предприемач в сектора на недвижимите имоти – обширна зелена площ и река на източната й граница, а благодарение на наклона - прекрасна гледка към града на север и към Витоша на юг. Това е идеалното място за развитие на напълно нов квартал за стотици семейства, които да живеят и да създадат нова общност в София“, допълва той.

Формата на жилищата е изчистена и ненатрапчива, използваните материали са висококачествени, вдъхновени са от природата и носят усещане за удобство и топлина за бъдещите обитатели на комплекса. Планираните френски прозорци в къщите засилват усещането за живот сред природата, осигурявайки много естествена светлина и красиви гледки към планината, разказва Нив.

Проучване на компанията Естат България по поръчка на Real Estate Developments, в което са участвали предимно млади мениджъри и IT специалисти, откроява някои от основните очаквания на запитаните към жилищните комплекси – наличие на детски площадки, супермаркет, аптека, детска градина, ресторанти, кафенета, фитнес и басейн.

71% от участниците в допитването са заявили, че биха предпочели къща в покрайнините на града при избора си на дом. Основните им мотиви, когато избират жилище, са безопасност, инфраструктура, наличие на детски градини и училища, отдалеченост от шум, трафик и замърсяване, зеленина и простор.

Първи купувачи половин година преди „първа копка" 

Поради това акцентът в River Park е поставен върху зелените площи, които създават усещане за паркова среда, и местата за отдих. „Пейзажът е доминиран от местни растителни видове, които оформят непрекъснато променяща се среда през цялата година. Това осигурява ефективна връзка с природата и превръща комплекса в градски оазис“, казва Нив.

Зелените площи дават възможност за разнообразни дейности сред природата – зони за барбекю и пикник, спортни съоръжения, басейн, маршрут за джогинг, зони за срещи и разговори, обособен парк за кучета. Детските площадки се намират на еднакво разстояние от къщите, така че всяко дете да е близо до дома си. Комплексът ще разполага и с целодневна детска градина и супермаркет.

Специално внимание е обърнато и на придвижването в границите на River Park. Предвидена е вътрешна улична мрежа със споделено пешеходно и автомобилно движение, като очакванията са това да спомогне за интеграцията на обитателите в комплекса и за създаването на споделени емоции. Всяко жилище ще разполага с минимум две места за паркиране.

„Вече има огромен интерес към проекта. Съвсем наскоро стартирахме маркетинговите дейности и за много кратко време получихме над 1000 запитвания. Осъществяваме срещи с потенциални купувачи на място, както и с първи клиенти, които вече са подписали и платили споразуменията за резервация“, казва Нив.

Той е убеден, че жилищният пазар в България ще продължи да расте и през следващите години. „Искрено вярваме в създаването на истински елитен проект с отличителното качество, насочен към по-високия клас от жилищния сектор, но на разумни цени“, отбелязва предприемачът.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Строителството на нискоенергийни, енергийно ефективни или пасивни къщи обикновено се изпълнява като сглобяеми конструкции. Сглобяемите нискоенергийни къщи са плод на високотехнологичен дизайн и строителство с повишено внимание към детайла. За повече информация относно строителство на нискоенергийна сглобяема или енергийно ефективна къща: https://koger.bg/
0
 
0
 
7
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Място е прекрасно за строителство на еднофамилни къщи. Не ясно колко енергийно ефективни ще бъдат къщите от комплекса като се има в предвид, че парцелът е в подножието на Витоша, където разходите за отопление са значителни.
0
 
0
 
6
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Място е прекрасно за строителство на еднофамилни къщи. Не ясно колко енергийно ефективни ще бъдат къщите от комплекса като се има в предвид, че парцелът е в подножието на Витоша, където разходите за отопление са значителни.
2
 
0
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Прекрасно място за зимни спортове!?
Честито на печелившите!
Зимата там започва на 30 септември и свършва на 1 юли, следващата година.
3
 
36
 
4
преди 1 година
Бах мааа му! Пари като вестници, хората ги хвърлят наляво надясно все едно изкарват над 10 к. на месец (в Евра разбира се). Но защо пък не, така или иначе лихвите тепърва ще падат, веднъж се живее и т.н. Абе да сме живи и здрави!

Още от