Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Белгия глоби Google заради неспазване на „правото на човек да бъде забравен“

Белгийският орган за защита на данните глоби търсачката с 600 хил. евро, най-голямата глоба, налагана някога от регулатора

Белгия глоби Google заради неспазване на „правото на човек да бъде забравен“

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Белгийският регулаторен орган за защита на данните (APD) наложи глоба на американската технологична компания Google в размер на 600 хил. евро за неспазване на европейските правила относно „правото на човек да бъде забравен“, съобщава Ройтерс.

Наказанието от 600 000 евро е най-голямото, налагано някога от APD, и е над 10 пъти по-голямо от предишното рекордно наказание на органа. 

Още по темата

Google не е успяла да премахне връзките от своите резултати при търсенето до статии, за които APD твърди, че са "остарели" и вредят на репутацията на човек с публичен профил в Белгия.

Новините, които се появиха в резултатите на търсачката, свързани с името на човека, се отнасят до неоснователни оплаквания за тормоз. Google проявила "небрежност" при вземането на решение да не премахва връзките, като се има предвид, че компанията има доказателства, че фактите са нерелевантни и остарели, изтъкват от APD.

Google заяви, че възнамерява да обжалва решението в съда и работи усилено за „постигане на разумен и принципен баланс между правата на хората на достъп до информация и поверителността“.

„Не вярвахме, че това дело отговаря на критериите на Съда на Европейския съюз за отписване на публикуваната журналистика от търсенето - решихме, че е в интерес на обществото тази новина да остане сред резултатите“, заяви говорител на Google.

Върховният съд на ЕС наложи принципа на "правото да бъдеш забравен" през 2014 г., когато постанови, че хората могат да поискат от търсачки като Google да премахнат неадекватна или нерелевантна информация от резултати при търсене.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Facebook разрешава работа от вкъщи за всички служители и след пандемията