IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дорси: В Twitter не цензурираме по политически цвят

Голяма част от политическите спорове в социална мрежа са ожесточени, докато потребителите, които обсъждат музика или спорт, са по-сдържани

12:55 | 20.08.18 г.
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Едва два дни след проникновенната изповед на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск пред New York Times, която доведе до срив на акциите на производителя в петък, сега и друг мениджър от Силициевата долина разказва откровенно пред влиятелна медия за своите затруднения.

Изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси обяви в интервю за CNN в неделя, че не е бил достатъчно откровен относно целите си в американската компания, която преразглежда политиката си за контрол върху потребителите, нарушаващи правилата в онлайн платформата. Дорси коментира пред медията, че ръководството на Twitter е в готовност „да поставя под съмнение всичко“, за да създаде благоприятна социална мрежа. 

В интервюто си Дорси поставя няколко философски въпроса и се разкритикува, като признава, че не е комуникирал ясно позицията на компанията, особено по отношение на дясното екстремистко съдържание. Той обеща, че компанията е готова да "разпитва всичко" в усилията си да създаде "по-здрава" платформа. 

Групата претърпя сериозни критики заради блокирането на потребители в социалната мрежа, които споделят десни възгледи, като впоследствие това засили обвиненията за политически пристрастия.

„Да сме отворени към своите разбирания и различните мнения за случващото се е важно“, заяви изпълнителният директор на Twitter. Той признава, че не е направил достатъчно, за да представи собствените си убеждения за необходимия облик на платформата или за да изрази принципите си.

Да сме отворени към своите разбирания и различните мнения за случващото се е важно

Дорси обясни, че голяма част от политическите спорове в социална мрежа са ожесточени, докато потребителите, които обсъждат музика или спорт, са по-сдържани.

Преди седмица Twitter ограничи достъпа до мрежата на профила на журналиста от Infowars.com Алекс Джоунс заради нарушаване на правилата. Ръководството на компанията обясни пред CNBC, че временно профилът на Джоунс няма право да публикува, но може да чете други публикации. От мениджмънта се аргументираха, че мерките са били предприети, тъй като в негова публикация е имало линк към видео със съдържание, което нарушава правилата на социалната мрежа. 

„Предпиремаме подобни мерки, след като сме получили оплаквания от друи потребители. Има различни рестрикции – от предупреждение до временно блокиране на профила. Смятаме, че това би променило поведението на проблемните потребители“, каза Дорси. Той добави, че не вярва, че действията им ще окажат влияние на всеки, но е категоричен, че си струва да се опита.

От началото на август и други интернет компании, сред които Apple, Facebook, YouTube, Pinterest и Spotify, са сваляли публикации на Джоунс заради неспазване на политиката им. Apple премахна няколко видеа с участието на Алекс Джоунс на 6-и август. Подобни действия извършиха Facebook и Google през същия ден.

Технологичните компании са подложени от известно време на натиск да блокират Джоунс. По време на шоуто си InfoWars той разпространява конспиративни теории, вариращи от това, че стрелбата в началното училище "Сенди Хук" преди няколко години е била организирана от правителството, до твърдения, че терористичната атака от 11 септември 2001 г. е „вътрешна работа".

Повече за тирадите на Джоунс вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Още технологични теми вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още