Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Facebook избегна забрана в ЕС да ползва данните на потребителите на WhatsApp

Новите политики за поверителност на компанията предизвикаха тревога и неразбиране у потребителите

Facebook избегна забрана в ЕС да ползва данните на потребителите на WhatsApp

Снимка: Bloomberg L.P.

Facebook избегна евентуална забрана от Европейския съюз да използва данните на клиентите на WhatsApp, но е изправена пред разследване на нови условия и услуги, които предизвикаха възмущение сред активистите за правата на потребителите, пише Bloomberg.

Европейският съвет за защита на данните (EDPB) обяви в четвъртък, че практиките на Facebook, свързани с данните в WhatsApp, трябва да бъдат разгледани „приоритетно“ от ирландския надзорен орган за защита на личните данни, който е основният регулатор в региона.

„Предвид голямата вероятност от нарушения, по-специално с цел безопасност, сигурност и целостта на WhatsApp“ и други звена на Facebook, “EDPB счете, че този въпрос изисква бързи допълнителни разследвания“, допълва органът.

WhatsApp обяви промените в политиките си през януари, но беше принудена да отложи въвеждането им до май, поради объркването и реакцията на потребителите относно това какви данни събира чат услугата и как споделя тази информация с компанията си майка Facebook.

Още по темата

По-рано тази седмица активисти за правата на потребителите подадоха жалба срещу WhatsApp заради „агресивното“ въвеждане на една потика, която остава „непрозрачна“.

В решението си EDPB спря временната забрана за достъп до данните в целия ЕС, както беше поискано от комисаря по поверителността на данните в Хамбург.

През май германските власти наложиха тримесечна забрана на Facebook, така че да спрат компанията да събира данни за германските потребители, ползващи WhatsApp. Освен това поискаха регулаторите в ЕС да вземат общо решение за блока по казуса.

Ново ирландско разследване на Facebook и WhatsApp относно начина, по който се обработват или споделят потребителски данни, ще допълни около 28 разследвания, които Ирландската комисия за защита на данните е започнала срещу гигантите от Силициевата долина, включително Apple и Google. Всички те имат свои централи в Европейския съюз, базирани в Ирландия. Към Facebook са насочени девет от тези разследвания, а други се очаква да бъдат започнати във връзка с нейните звена WhatsApp и Instagram.

WhatsApp заяви, че приветства решението да не се разширява заповедта на германския регулатор в целия ЕС. По думите на компанията казусът „се основава на фундаментални недоразумения относно целта и ефекта от актуализацията на нашите условия за ползване“.

„Оставаме изцяло ангажирани да предоставяме сигурна и лична комуникация на всеки и ще работим с Ирландската комисия за защита на данните като наш водещ регулатор в региона, за да отговорим напълно на въпросите, повдигнати от EDPB”, коментира WhatsApp.

Общият регламент за защита на личните данни (GDPR) в ЕС дава на регулаторите на данните безпрецедентни правомощия да глобяват компании до 4% от годишните им приходи от продажби.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Акциите на Snap се сринаха с почти една трета след разочароващ отчет