IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook може да бъде принуден да търси обиди

Мрежата трябва активно да търси и изтрива неправомерни словесни или подобни изказвания

10:39 | 03.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Онлайн услугите като Facebook могат да бъдат принудени да търсят и изтриват неправомерни словесни или подобни изказвания. Законът на ЕС не изключва решения на националните съдилища, постанови Европейският съд в Люксембург в четвъртък. Като се вземе предвид съответното международно право, може да се организира дори заличаване в световен мащаб.

Предисторията на решението на Съда на ЕС е казус с бившия политик от Австрийската зелена партия Ева Гулашниг-Пешек. Тя поиска след разпореждане на съда заличаване на словесни обиди. Тогава Върховният съд на Австрия поиска от Европейския съд да проучи дали това би било съвместимо с Директивата на ЕС за електронните съобщения.

Директивата гласи, че така наречените доставчици на хостинг услуги, като например оператори на онлайн мрежи, не носят отговорност за информация, публикувана от потребителите - докато не бъдат уведомени за тяхната незаконност. В същото време, съгласно директивата, от доставчика обикновено не може да се изисква да следи информацията, съхранявана в него, или активно да търси дали има незаконни действия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още