Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Фалшивите оценки причиняват все по-големи главоболия на Amazon

Недобросъвестни потребители все повече използват социални медии, за да купуват и продават фалшиви рецензии на продукти

Фалшивите оценки причиняват все по-големи главоболия на Amazon

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

От началото на пандемията Amazon е добавила 50 милиона членове на премиум услугата си Prime и е реализирала печалба от над 26 милиарда долара, повече от предишните три години, взети заедно. 

Но с увеличаването на покупките от Amazon нараства и манипулацията на прегледите. Продавачите се възползват от избухването на онлайн пазаруването, като използват нови методи за засилване на рейтингите на редица продукти - вариращи от безжични прахосмукачки до държачи за тоалетна хартия. За купувачите това може да означава спадащо общо доверие и чувство на неудовлетвореност, докато се опитват да изберат своя продукт от претъпканото поле с нискокачествени артикули с пет звезди (най-високата оценка) и без име на марката, предимно от Китай.

Още по темата

Сега Amazon призовава компаниите за социални медии да ограничат разпространението на фалшиви отзиви на уебсайтовете си. В публикация в блога си в сряда Amazon пояснява, че потребителите все повече се обръщат към външни платформи на социални медии, за да купуват и продават фалшиви рецензии на продукти, което затруднява компанията да сложи край на проблема.

„Някои използват дори услугите на социалните медии; в други случаи те наемат трета страна, която да извършва тази дейност от тяхно име”, написа Amazon в публикацията в блога. Концернът обвинява компаниите за социални медии, че действат твърде бавно, когато съобщават за фалшива рецензия на техните платформи.

Въпреки че компаниите не са споменати по име, значителна част от публикацията изглежда е насочена към Facebook, който е дом на хиляди групи, където потребителите се съгласяват да публикуват възторжени рецензии за определен продукт в Amazonв  замяна на безплатни подаръци или пари в брой. Оценките на клиентите играят съществена роля за компанията. В миналото Amazon продължаваше да мълчи по този въпрос.

Говорителят на Amazon каза пред WSJ, че компанията анализира 10 милиона отзива на месец, използвайки комбинация от човешки модератори и инструменти за машинно обучение, за да спре злоупотребите. „Ще продължим да правим иновации, за да гарантираме, че клиентите могат да се доверят, че всеки отзив в Amazon е автентичен и подходящ“, каза той.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Facebook ще ограничи рекламното таргетиране на деца под 18 години