IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисарят по правосъдието на ЕС е жертва от изтичането на данни от Facebook

Засегнати са данни за висши чиновници и европейски служители, показват данни на Politico

16:32 | 07.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Редица високопоставени служители в европейски институции се оказаха жертва на последното изтичане на данни от Facebook, съобщава Politico. Европейското издание има достъп до списъци със засегнатите, сред които са коминарят по правосъдието Дидие Рендерс и премиерът на Люксембург Ксавие Бетел.

Преди дни стана ясно, че са изтекли данни за 533 млн. акаунта във Facebook, сред които имена, дата на раждане и друга информация. За много от висшите чиновници, включително и за служители в Европейската комисия и дипломати, онлайн циркулират и хакнати телефонни номера.

Премиерът на Люксембург призна пред Politico, че данните му са изтекли, но засега от ЕК отказват коментар по казуса.
Ръководителят на регулатора за защита на личните данни в Германия Улрих Келбер също се оплака с пост в Twitter, че е получил съобщение за засегнатия си профил в другата социална мрежа.

 

Изтичането на телефонния номер не е никак безобидно, смятат експерти по киберсигурност. В най-общия случай хората могат да бъдат жертви на атаки, наречени "смишинг", тоест чрез изпращане на SMS.

Този вид нападения растат с 300% всяко тримесечие през последните 12 месеца. Причината за този ръст е, че хората като цяло имат доверие в текстовите съобщения и не се замислят толкова както, ако получат имейл.

Публични лица също могат да бъдат жертва на тези атаки.

Другата опасност е, че хакерите могат да убедят телекомите да сменят симкартата и да използват телефонния номер, а истинският собственик да не получава текстови съобщения. По този начин хакерите могат да имат достъп до банкови сметки, имейли и профили в социални медии - често различни пароли и достъп се получават именно през текстови съобщения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още