Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Комисарят по правосъдието на ЕС е жертва от изтичането на данни от Facebook

Засегнати са данни за висши чиновници и европейски служители, показват данни на Politico

Комисарят по правосъдието на ЕС е жертва от изтичането на данни от Facebook

Снимка: Архив Ройтерс

Редица високопоставени служители в европейски институции се оказаха жертва на последното изтичане на данни от Facebook, съобщава Politico. Европейското издание има достъп до списъци със засегнатите, сред които са коминарят по правосъдието Дидие Рендерс и премиерът на Люксембург Ксавие Бетел.

Още по темата

Преди дни стана ясно, че са изтекли данни за 533 млн. акаунта във Facebook, сред които имена, дата на раждане и друга информация. За много от висшите чиновници, включително и за служители в Европейската комисия и дипломати, онлайн циркулират и хакнати телефонни номера.

Премиерът на Люксембург призна пред Politico, че данните му са изтекли, но засега от ЕК отказват коментар по казуса.
Ръководителят на регулатора за защита на личните данни в Германия Улрих Келбер също се оплака с пост в Twitter, че е получил съобщение за засегнатия си профил в другата социална мрежа.

 

Изтичането на телефонния номер не е никак безобидно, смятат експерти по киберсигурност. В най-общия случай хората могат да бъдат жертви на атаки, наречени "смишинг", тоест чрез изпращане на SMS.

Този вид нападения растат с 300% всяко тримесечие през последните 12 месеца. Причината за този ръст е, че хората като цяло имат доверие в текстовите съобщения и не се замислят толкова както, ако получат имейл.

Публични лица също могат да бъдат жертва на тези атаки.

Другата опасност е, че хакерите могат да убедят телекомите да сменят симкартата и да използват телефонния номер, а истинският собственик да не получава текстови съобщения. По този начин хакерите могат да имат достъп до банкови сметки, имейли и профили в социални медии - често различни пароли и достъп се получават именно през текстови съобщения.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Andreessen Horowitz се включва в нов кръг на финансиране на Clubhouse