IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва нова процедура срещу Полша заради съдебната реформа

Варшава има срок от два месеца, за да отговори на Брюксел или да се откаже от спорната реформа

14:10 | 29.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: БГНЕС</p>

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия затяга действията си срещу националконсервативното правителство във Варшава в рамките на спора за полската реформа на съдебната власт. Заради неотдавнашния закон за дисциплиниране на съдиите ЕК започна така наречената процедура за нарушение срещу страната, както заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс в Twitter.

Според Европейската комисия полският закон нарушава законодателството на ЕС.   Законът подкопава независимостта на полските съдии и не съответства на правото на ЕС, заяви Рендерс.

Заместник-председателят на ЕК Вера Юрова заяви, че съществува риск законът да може "да се използва, наред с други неща, за да контролира политически съдържанието на съдебните решения". Това е европейски въпрос, европейските съдии трябва да имат доверие в независимостта на своите полски колеги, поясни тя. Юрова посочи, че държавите в ЕС могат да правят промени в областта на правораздаването, но в съответствие с правото на ЕС.

ЕК води срещу Полша няколко наказателни процедури и задейства срещу Варшава чл. 7 от Договора за ЕС. Тази част от договора предвижда възможност за лишаване от право на глас в ЕС, ако мнозинството от държавите в Общността подкрепят налагането на такова наказание заради постоянна заплаха за върховенството на закона.

Конкретно става въпрос за закон, който влезе в сила в средата на февруари. Той предвижда, че съдиите могат да бъдат изправени пред глоби, понижаване или уволнение, ако поставят под въпрос правомощията за вземане на решения или законността на друг съдия, състав или съд. Също така на съдиите се забранява да бъдат политически активни.

Според Европейската комисия случващото се в Полша "може да причини сериозни и непоправими щети на правния ред в Европейския съюз". Сега ЕК задейства процедурата, след като Съдът на ЕС даде преди дни право ЕК да предприеме временни мерки срещу Полша.

Ако Полша не се откаже, ЕК може отново да съди страната пред Съда на Европейските общности. Първоначално обаче полското правителство има два месеца да отговори писмено на опасенията.

Спорът касае и работата на дисциплинарна комисия за съдебната власт (Izba Dyscyplinarna), която противоречи на законодателството на ЕС и нарушава независимостта на съдебната система. Европейският съюз вече предупреди, че законодателството ще постави в риск върховенството на закона. 

През 2019 г. Брюксел предприе правни действия в Съда на ЕС в опит да защити независимостта на полските съдилища. Според съда в Люксембург тази комисия не е безпристрастна, защото 15 от съдиите в нея се избират от долната камара на парламента. В решението се изброяват и проблеми с ролята на министъра на правосъдието в дейността на този трибунал и процедурите му, включително възможността за проверка и наказване на съдия в негово отсъствие.
Властите във Варшава обаче твърдят, че Европейската комисия няма право да се меси в правната политика и организационната структура на страните членки, защото това е от тяхната компетенция.  

Но съдът на Европейския съюз отхвърли това, напомняйки, че преди всичко страните от ЕС имат задължения, произтичащи от законите на ЕС. Едно от тях е да се гарантира, че дисциплинарният режим към съдии от националните съдилища не нарушава независимостта на съдебната система и случаите се гледат от структура, съставена и действаща с гарантиране на тази независимост.

В миналото правителството във Варшава проявяваше малко разбиране към опасенията в Брюксел. Отношенията между Европейската комисия и полската национално-консервативна управляваща партия PiS отдавна са напрегнати. PiS от години реформира значително съдебната система на страната. Според критиците това поставя съдиите под натиск. Европейската комисия наблюдава спазването на законодателството на ЕС в международната общност и вече е инициирала няколко процедури.

През 2019 г. например Европейският съд постанови, че принудителното пенсиониране на полските съдии от Върховния съд и обикновените съдилища нарушава законодателството на ЕС. Преди три седмици съдът реши, че полската дисциплинарна комисия за съдебната власт трябва да спре работата си, защото може да не е независима. През 2017 г. ЕК започна съдебен процес срещу Полша съгласно член 7 от договорите на ЕС, с който може да отнеме правото на глас на  държавата заради нанарушаване на основните права на ЕС. Процесът обаче бе прекратен.

Последна актуализация: 18:03 | 09.08.22 г.
Още от Европа виж още
Специални проекти виж още

Коментари

Добави коментар
Финанси виж още