IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия забавя зареждането на Twitter след спор с компанията

Регулаторите в страната заведоха дела срещу няколко социални мрежи за несправяне с проблемно съдържание

17:15 | 10.03.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия обяви, че е направила съдържанието в Twitter по-трудно за зареждане, след като компанията е отказала да свали публикации, свързани с употребата на наркотици, порнография и друго забранено съдържание. Това засилва все по-сериозните действия срещу чуждестранните социални мрежи в страната, пише Bloomberg.

Властите ще забавят зареждането на Twitter на всички мобилни устройства и на настолни компютри, обяви интернет регулаторът Роскомнадзор. По думите му достъпът може изцяло да бъде блокиран, ако Twitter не предприеме действия по премахването на забраненото съдържание.

Ходът е предприет само ден, след като регулаторът обяви, че завежда дело срещу Twitter и четири други социални мрежи, защото не са изтрили публикации за провелите се миналия месец национални протести срещу вкарването в затвора на опозиционния лидер Алексей Навални.

„Никой няма никакво желание да блокира нищо, но мерките са оправдани, защото ще принудят тези компании да се съобразят с нашите закони“, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на конферентен разговор с журналисти. Забавянето засяга само снимки и видео съдържание, но не и текстовото такова, обяви информационна агенция Тасс, позовавайки се на заместник-ръководителя на Роскомнадзор Вадим Суботин.

Twitter не е отговорила веднага на запитването за коментар по въпроса.

Президентът на Русия Владимир Путин критикува американските социални мрежи, наричайки ги монополи и поставяйки под въпрос дали те работят в обществен интерес. Мрежи като Twitter и Facebook бяха използвани за показването на съдържание, свързано с протестите срещу правителството и за организиране на събития, които разгневиха властите в страната.

Руският регулатор заяви, че и други услуги могат да станат обект на подобни мерки, ако продължат да не се съобразяват с местните закони, писа Интерфакс.

Представители на парламента днес обявиха, че Facebook може да е следващата засегната. Тази седмица регулаторите зведоха дела срещу Twitter, Google, Facebook, TikTok и Telegram заради непремахнати публикации, които призовават непълнолетни да се включат в януарските протести, допълва Интерфакс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още