IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter изтри акаунти, свързани с Пекин, насочени против протестите в Хонконг

Въпреки че социалната мрежа е забранена в Китай, властите са ползвали платформата, за да разпространяват идеите си в чужбина

09:57 | 22.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тази седмица Twitter премахна стотици акаунти, свързани с китайското правителство, които имаха за цел да подкопаят легитимността на протестите в Хонконг. Освен това социалната мрежа заяви, че повече няма да позволява на държавни медии да купуват реклами в платформата ѝ, пише Bloomberg.

Това, което Twitter не споменава в серията си от публикации в своя блог, е нарастващият брой на китайски представители на властта, дипломати, медии и правителствени агенции, използващи социалната мрежа, за да подсилят политическия дневен ред на Пекин в чужбина. Служителите в Twitter всъщност са помогнали на някои от тези хора да разпространяват съобщенията си – практика, която не е коментирана до момента. Компанията предлага помощ на представители на властите, като верифициране на техните акаунти и обучения как да използват различни функции, включително хаштагове.

Това се случва въпреки забраната на Twitter в Китай, което означава, че повечето хора в континенталната част на не могат да използват услугата или да виждат публикации от чужбина с опозиционни възгледи. И все пак през последните няколко дни акаунт, принадлежащ на китайския посланик в Панама, е използвал Twitter, за да споделя видеа, описващи протестите в Хонконг като саморазправа. Освен това е отговорил на туитове на панамски потребители за демонстрациите, които започнаха като протест срещу законопроект, който позволява екстрадиция на хора в континенталната част на Китай, където те да бъдат съдени според китайската съдебна система.

Китайският посланик в САЩ е туитнал, че „радикалните протести“ нарушават върховенството на закона. Акаунтът на Китайската мисия в Организацията на обединените нации е призовал протестиращите да „спрат насилието за един по-добър #Хонконг“, докато профилите на китайските посланици в Манила, Индия и Малдивите са споделили статии от китайски държавни медии, обвиняващи западняците, че объркват ситуацията в града.

„Сепаратистите в Хонконг поддържат близък контакт с чуждестранни елементи“, пише над снимка на американския вицепрезидент Майк Пенс.

„Знаем, че Китай умее да контролира вътрешната информация, но сега се опитва да използва западни платформи като Twitter, за да контролира настроенията на международната сцена“, твърди Джейкъб Уалис, старши анализатор в Международния център за кибер политика към Австралийския институт за стратегическа политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още