IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter ще започне съдебната битка срещу Мъск до дни

Според специалисти милиардерът има малък шанс за успех в процеса, а ходът е по-скоро опит за предоговаряне на цената по сделката

08:14 | 11.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/ANDREJ CUKIC</em></p>

Снимка: EPA/ANDREJ CUKIC

Американската технологична компания Twitter вече е наела адвокатска кантора, специализирана в областта на сливанията, за да съди Илон Мъск заради оттеглянето му от придобиването на Twitter. Концернът планира да подаде иска още в началото на тази седмица, съобщи Bloomberg, позовавайки се на вътрешнофирмени източници. Twitter е наела адвокатската кантора Wachtell, Lipton, Rosen & Katz. Чрез нея ще има достъп и до адвоката Лео Страйн, който е постигнал важни резултати в подобни случаи. Искът ще бъде подаден в Делауеър.

Мъск е привлякъл Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan LLP. Юридическата компания ръководеше успешната му защита срещу иск за клевета през 2019 г. и го представлява в рамките на продължаващото съдебно дело на акционерите във връзка с неуспешния му опит да свали Tesla от борсата през 2018 г.

В петък, след затварянето на американската борса, Мъск обяви, че ще се откаже от вече договореното поглъщане на Twitter на стойност 44 млрд. долара. За подобна стъпка се спекулираше от седмици. Милиардерът обясни, че Twitter е нарушила няколко точки от споразумението за поглъщане. Ръководството на концерна незабавно обяви намерението си да предприеме правни действия срещу хода. Експертите смятат, че правната позиция на Twitter е силна, но не изключват възможността компанията да се съгласи на по-ниска цена за придобиване при предоговаряне.

Съдията по това дело ще се вгледа внимателно в гъсто формулираните тънкости на споразумението за покупка от 73 страници, а съдът рядко е заставал на страната на страни, които, подобно на Мъск, се опитват да се откажат от ангажименти за придобиване.

Основанието на Мъск за отказ е свързано с автоматизираните потребителски акаунти, известни като ботове, и начина, по който Twitter ги отчита. Той твърди, че платформата на социалната медия е пълна със спам ботове, като оспорва твърдението на Twitter, че те са по-малко от 5% от всички потребители. Мъск заяви в петъчното си заявление до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ, че неуспехът на Twitter да предаде по подходящ начин конкретните данни за броя на ботовете представлява така наречения „съществен неблагоприятен ефект за компанията". Съдия трябва да реши дали такова събитие е настъпило и дали то оправдава отмяната на решението на Мъск.

Лари Хамермеш, професор по право в Университета на Пенсилвания, който специализира в спорове по корпоративно право в Делауеър, описва този съществен неблагоприятен ефект като „неочаквано, фундаментално, постоянно" негативно развитие - подобно на взривяване на дупка, която не може да бъде поправена.

Досега съдилищата в Делауеър са открили само един случай, в който се е появила ясен негативен ефект - офертата за изкупуване на 4,3 млрд. долара на Fresenius SE през 2018 г. за конкурентния производител на лекарства Akorn Inc. Съдията благослови решението на Fresenius да се откаже от сделката, след като установи, че ръководството на Akorn е скрило редица проблеми, които поставят под съмнение валидността на данните, подкрепящи одобрението на някои лекарства, и рентабилността на дейността му.

Споразумението също така дава на служителите на Twitter т.нар. права за конкретно изпълнение, което означава, че ако съдията установи, че оплакванията на Мъск относно данните за ботовете не достигат нивото на негативен ефект, платформата може да поиска от съдията да принуди Мъск да осъществи изкупуването.

Решението на Мъск да подпише сделката, без да извърши надлежна проверка, може да работи срещу него, казва Робърт Профусек, ръководител на отдела за сливания и придобивания в адвокатската кантора Jones Day. „Аргументът на адвокатите му, че не се прави проверка, а се проверяват нещата по-късно, просто не е начинът, по който се работи в сферата на сливанията и придобиванията на големи компании, и ако бъде приет, ще изложи акционерите на риск", казва Профусек.

Съдиите от Делауеър са известни с експертния си опит в тълкуването на това, което за неспециалистите може да изглежда и звучи като лабиринт от юридически жаргон, който има за цел да очертае правата и отговорностите на двете страни в споразумението за сливане и придобиване.

В сделката за Twitter ръководителите на платформата са задължени незабавно да предоставят на Мъск „цялата информация относно бизнеса, собствеността и персонала на компанията и нейните дъщерни дружества, която може да бъде разумно поискана". Мъск твърди, че ръководството не е изпълнило тези задължения във връзка с подробностите за спам и бот акаунтите.

Twitter заяви, че е предал обширни данни за своята потребителска база. Ръководителите заявиха пред медиите в четвъртък, че компанията ръчно преглежда хиляди акаунти всяко тримесечие, за да определи броя на спам-ботовете на 5% от всички, и смята, че действителният брой е доста под прага, оповестен в документите. Компанията използва вътрешни данни, като например проучване на телефонни номера или адреси на интернет протоколи - уникален набор от знаци, свързани с компютър или друго устройство, за да определи дали даден акаунт е управляван от човек.

В споразумението се определя и „съществен неблагоприятен ефект за дружеството" като „всяка промяна, събитие, ефект или обстоятелство, които поотделно или в съвкупност са довели или разумно се очаква да доведат до съществен неблагоприятен ефект върху бизнеса, финансовото състояние или резултатите от дейността на дружеството и неговите дъщерни дружества“.

Вероятният изход е страните да постигнат извънсъдебно споразумение. Опитът на Мъск да прекрати сделката вероятно не е нищо повече от опит за водене на преговори, казва Чарлз Елсън, пенсиониран професор от Университета на Делауеър и бивш ръководител на Weinberg Center for Corporate Governance. 

„Това не е съществена неблагоприятна промяна", каза Елсън. „Това е просто позиция за преговори. Той знае, че съдилищата в Делауеър изключително неохотно намират подобно нещо в тези сделки“.

През април Мъск обяви, че иска да придобие Twitter за 44 млрд. долара. Напоследък обаче се появи спор относно броя на спама или фалшивите акаунти в услугата за кратки съобщения. Twitter многократно е заявявала, че броят на такива акаунти е по-малък от 5% от всички. Мъск и екипът му обаче смятат, че тези данни са неверни. Неотдавна наблюдателите се питаха дали технологичният милиардер наистина може да се откаже от плана за закупуване или просто иска да намали цената за поглъщане.

От април насам акциите на Twitter са загубили повече от една четвърт от стойността си. Книжата на Tesla, производителя на електрически автомобили, управляван от Мъск, загубиха почти една четвърт от стойността си. Излизането на Мъск от проекта за поглъщане сега може да има правни и много скъпи последици. Постигнатото през април споразумение предвижда компенсация в размер до 1 млрд. долара при определени обстоятелства, ако една от страните се оттегли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
melon
преди 1 година
Мъск наглее и ще е добре да го принудят да си изпълни ангажимента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още