Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Bloomberg: Служители на Huawei са сътрудничели на военните от години

Проектите са за извличане и класифициране на емоциите в онлайн видео коментари и за събиране и анализиране на сателитни изображения

Bloomberg: Служители на Huawei са сътрудничели на военните от години

Снимка: Ройтерс

Няколко служители на китайската телекомуникационна компания Huawei Technologies Co. са сътрудничили по най-малко 10 изследователски проекта с китайските въоръжени сили през последното десетилетие,  което индикира за по-тесни връзки на концерна с военните в страната, отколкото досега признаваше производителят на смартфони и мрежово оборудване, съобщава Bloomberg.

През последното десетилетие служители на Huawei са били в екипи с членове на различни структури на китайската Народна освободителна армия по проекти, които са се простирали от изкуствен интелект до радиовръзки. Те включват съвместни усилия с разследващия клон на Централната военна комисия - върховен орган на въоръжените сили - за извличане и класифициране на емоциите в онлайн видео коментари и инициатива с елитния Национален университет за отбранителни технологии за проучване на начините за събиране и анализиране на сателитни изображения и географски координати.

Още по темата

Тези проекти са само част от публично оповестените проучвания, които хвърлят светлина върху това как служителите на най-голямата китайска технологична компания се съюзяват с Народната освободителна армия за проучване на редица потенциални военни и охранителни приложения. Bloomberg цитира публикации от периодични издания и онлайн изследователски бази данни, използвани главно от китайски учени и специалисти в индустрията. Авторите на проектите, за които преди това не е било докладвано в медиите, са се идентифицирали като служители на Huawei, а името на компанията е цитирано в началото на документите.

Говорителят на Huawei Глен Шлос казва за Bloomberg, че „Huawei не е в течение дали негови служители са публикували научни статии в лично качество" и че компанията не сътрудничи, нито е партньор на институции, които са поделения на китайската армия.

Шлос изтъкна, че Huawei разработва и произвежда единствено комуникационни продукти, които отговорят на световните граждански стандарти и не персонализира продукти за военните.

Министерството на отбраната на Китай не е отговорило на искането за коментар на агенцията.

Администрацията на Тръмп наложи строги ограничения върху способността на Huawei да осъществява бизнес с американските компании и призова съюзниците да последват примера ѝ, като твърди, че тя представлява заплаха за националната сигурност. Вашингтон се прицели в близката връзка на Huawei с въоръжените сили отчасти заради факта, че основателят и милиардер Жън Дзенфей, който е лоялист на партията, е бивш военен, който е работил по комуникациите по време на военната си служба.

Не е ясно дали проучванията, които Bloomberg е прегледала - от 2006 г. и открити по време на търсенето на онлайн база данни и използвани от преподаватели за изкореняване на плагиатството сред студентите, обхващат всички случаи на сътрудничество на Huawei с армията. Много чувствителни проекти са класифицирани като поверителни и просто никога не са публикувани онлайн. Въпреки че служители по изследванията както на Huawei, така и на военните, са публикували хиляди документи, само 10-те, които Bloomberg е открил, индикират за съвместни усилия. В компанията работят над 180 000 души.

Технологичните компании и военните агенции си сътрудничат по целия свят от десетилетия, генерирайки много от технологиите, които са в основата на модерния интернет. В Китай тази публично-частна връзка е особено тясна поради влиянието на Пекин във всички сектори на икономиката. Но Huawei последователно оспорва предположенията, че произходът на Жън   влияе на корпорацията по какъвто и да е начин и твърд, че връзката му с военните е минимална и неполитическа.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

6
 
20
 
4
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Половината от цивилните приложения днес идват от военните. Нормално е да има колаборация между тях. И шпионажа е нещо нормално, стига да не те хванат.
9
 
11
 
3
khao до: Minka
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Викаш и тия си бият негрите ... това че едните злоупотребяват не оправдава и другите да го правят !
21
 
13
 
2
преди 3 седмици
Комунисти сър......
9
 
43
 
1
преди 3 седмици
Щото Ябълката, Фейса и Google не сътрудничат на военните и на ЦРУ, нали?! Ама как, на запад е друго, там такива работи не стават.

Още от Софтуер
IT експерт: Мащабът на Facebook е основният проблем на Г-7 относно Libra