IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google представи система за контрол на трафика на дронове

Тя допълва стратегията на компанията за доставки с безпилотните летателни апарати

10:14 | 16.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Wing, подразделение на Google, представи ново приложение, което нарича OpenSky. С него то се надява да се превърне в основа за пълноценна система за контрол на въздушния трафик, свързан с новия клас летящи устройства, пише Bloomberg.

Тя е одобрена да управлява полетите на дроновете в Австралия, където е безплатна. Wing работи по програми за демонстрации с Американската федерална авиационна администрация (FAA) и провежда разговори с други страни за одобряване на приложението, твърди Джеймс Бърджис, главен изпълнителен директор на Wing.

„Това е усилието на Wing да се опита да направи летенето на дронове по-лесно и по-безопасност за всички оператори“, посочва той в интервю. „Предвиждаме бъдеще, в което достъпът до небето ще е лесен и всички оператори на дронове ще работят заедно, ще следват правилата и ще оперират в рамките на всякакви авиационни разпоредби и закони, които са в сила в дадена страна“.

Wing не е единствената, която се опитва да създаде система, която помага на операторите на дронове да планират полети, да гарантират, че спазват законовите ограничения и да предотвратяват сблъсъците във въздуха. Редица компании, като AirMap и Iris Automation, разработват подобни продукти и провеждат тестове с FAA.

Но Wing е свързана с глобалния гигант в сферата на данните Google и с опита му да създаде огромна мрежа за доставки с дронове.

За компании като Wing, Prime Air на Amazon.com и други, които искат да използват дронoве за доставки, е от ключова важност да разполагат със стабилна система за въздушен трафик на безпилотно летателни апарати, летящи на ниска височина.

Техният бизнес модел за подобни на роботи устройства, които прекосяват небето, няма да проработи, освен ако не могат да следят дроновете и да избягват сблъсъци.

Да помогне за изграждането на система за въздушен трафик и да включи в нея всички оператори на дронове, ще помогне на Google да постигне целта си.

Вижте повече технологични новини във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още