Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

За трето поредно тримесечие приходите на IBM спадат

Въпреки това обаче финансовите резултати на концерна надминаха очакванията на анализаторите

За трето поредно тримесечие приходите на IBM спадат

Снимка: Bloomberg LP

Акциите на International Business Machines Corp. се понижиха с 2,7% по време на разширената търговия в понеделник, след като компанията публикува резултати за третото тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите, но отказа да даде прогноза за остатъка на годината, предава Bloomberg.

По-рано през този месец IBM обяви плановете си да се откаже от своето подразделение, което управлява корпоративните компютърни системи, и да заложи предимно на интернет базирани услуги и изкуствен интелект, за да помогне за съживяването на бизнеса на 109-годишната компания.

Още по темата

След две години на спад или на равни приходи IBM отделя звеното, което се занимава с ежедневни операции по инфраструктурни услуги и представлява около една четвърт от общите приходи на компанията. Но този бизнес се сви през последните години, тъй като клиентите преместиха по-голяма част от операциите си в облака, където IBM се надпреварва с конкуренти като Microsoft Corp. и Amazon.com Inc. Междувременно търсенето на услуги за изчислителни облаци процъфтява, тъй като компаниите преминават към работа от разстояние.

Главният изпълнителен директор Арвинд Кришна пое поста от Джини Ромети през април и бързо се зае да съкрати хиляди работни места, тъй като много от клиентите на IBM са намалили инвестициите и са спрели големи софтуерни сделки по време на пандемията. Разделянето на звеното за услуги, което ще бъде завършено до следващата година, ще позволи на компанията да се насочи към хибридния облачен софтуер и услуги. През 2018 г. IBM похарчи 34 млрд. долара за закупуването на Red Hat. Хибридният облак касае компании, които използват комбинация от собствени сървъри и заемат под наем хранилище и изчислителна мощност от големи доставчици като Amazon и Microsoft.

„Гледайки напред, аргументите за хибридния облак са ясни“, каза Кришна по време на конферентен разговор с анализатори. „Това е огромна възможност на стойност 1 трилион долара, като по-голямата част от пазара тепърва ще се заема”. 

Приходите от продажби са паднали с 2,6% до 17,6 млрд. долара за трите месеца, приключващи на 30 септември, се казва в изявление от базираната в Армънк компания. Това е малко по-добър резултат от прогнозите на анализаторите за 17,5 милиарда долара. Спадът на приходите се дължи на звената за техническа поддръжка Global Business Services и Global Technology Services, където се помещава бизнесът, който ще бъде отделен. Тези две подразделяни отчитат намаления съответно с 4,7% и 3,6%. Междувременно общите облачни приходи се увеличават с 19% до 6,0 млрд. долара, водени от Red Hat, който отбеляза ръст от 17% в приходите. IBM публикува предварителни резултати по-рано този месец, когато обяви отделянето.

Още по темата

„Това е едно от последните тримесечия, в които изоставащият бизнес на инфраструктурата на IBM ще намали общото представяне, тъй като тези операции ще бъдат разпределени към NewCo през 2021 г., като IBM вместо това ще насочи вниманието и инвестициите си към облака и изкуствения интелект, най-силно представящите се области”, заяви анализаторът на Nucleus Research Даниел Елман в бележка до клиентите си преди публикуването на резултатите.

Главният финансов директор Джим Кавано поясни, че въздействието на пандемията върху икономиката продължава да свива търсенето. „Скоростта и темпът на възстановяване остават несигурни и в резултат на това не отчитаме фундаментална промяна в общите нива на търсене“, каза той по време на разговора, добавяйки, че IBM има „здравословно продуктово портфолио в облака и платформите за данни“ през текущото тримесечие.

На въпрос от анализаторите Кавано поясни, че концернът ще запази дивидента и планира да го увеличи в бъдеще.

Печалбата за третото тримесечие, без някои разходи, възлиза на 2,58 долара на акция, надминавайки средната оценка на анализаторите от  2,55 долара. Книжата затвориха вчерашната сесия с минимални промени на ниво от 125,52 долара и са поевтинели с 6,4% тази година, в сравнение с 6% ръст на индекса S&P 500.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
ЕС търси начини да чете криптираните от край до край данни в услуги като WhatsАpp