IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Richemont очаква оперативната печалба за полугодието да се свие с 45%

Приходите на производителя на бижута Cartier са се свили с 13% за пет месеца до август

13:02 | 14.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Richemont, производителят на бижута Cartier, обяви, че оперативната ѝ печалба за първата половина на годината вероятно ще се свие с около 45%, пише Bloomberg.

Приходите на компанията са се свили с 13% за пет месеца до август, като се изключат валутните колебания. Те не успяха да оправдаят очакванията на анализаторите за 11% спад.

Това се случва в момент, в който Hermes се отказа от прогнозата си за годишните си продажби. Акциите и на двете компании се озоваха на червено, повличайки след себе си и тези на други фирми за луксозни стоки.

Индустрията се бори с поредна година на свиващо се търсене в Китай, след като антикорупционната кампания в страната нанесе удар на продажбите. Същевременно фирмите страдат и от последствията от терористичните атаки в Париж и Белгия. Swatch Group пък през юли отчете 54% спад на печалбата си за първото полугодие.

"Предупрежденията показват, че макроикономическите и геополитическите несигурности поставят краткосрочния растеж под въпрос“, твърди Сузана Пуж, анализатор в Barenberg. “Предизвикателствата, с които индустрията за луксозни стоки се сблъсква, не са приключили“.

Акциите на Hermes понижиха стойността си със 7,7% в Париж – най-големият им спад от близо три месеца. Това се случи, въпреки че печалбата за първото полугодие надмина очакванията. Книжата на Richemont пък поеха надолу с 4,4% в Цюрих, а тези на LVMH – с близо 2,2%.

Richemont заяви, че свиването на оперативната ѝ печалба за шестте месеца до септември включва еднократните разходи за преструктуриране, които са в размер на 65 млн. евро. Анализаторите очакваха свиване с 41%, сочат данни на Bloomberg.

Базираната в Женева компания съкращава работни места в звеното си за производство на часовници с марки като Vacheron Constantin.

От Richemont обявиха, че очакват, че трудните условия ще се запазят и през септември. Прогнозата на компанията е, че това няма да се подобри в краткосрочен план.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още